Κατανοούν ποιο είναι το πρόβλημα;

Κατανοούν ποιο είναι το πρόβλημα;

Σε απόλυτους αριθμούς επιστρέψαμε στα μεγέθη που είχε η οικονομία το 1996. Γυρίσαμε, δηλαδή, 24 χρόνια πίσω.

Τα στοιχεία σοκάρουν. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου, αφού ακόμα και στην εποχή των μνημονίων η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ σημειώθηκε το 2011, που άγγιξε το 8,8%.

Σε απόλυτους αριθμούς επιστρέψαμε στα μεγέθη που είχε η οικονομία το 1996. Γυρίσαμε, δηλαδή, 24 χρόνια πίσω. Πρόκειται βέβαια για αριθμούς, οι οποίοι δεν έχουν καμία σημασία αν δεν τους φανταστούμε στη ζωή των πολιτών. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα, που μπορεί να μην έχει εκδηλωθεί σε όλη του την έκταση -λόγω των προστατευτικών μέτρων που έχουν ληφθεί ώς τώρα- αλλά είναι αρκετά μεγάλο και βαθύ. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν όλη του την έκταση.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι αυτή η ιστορική βουτιά του ΑΕΠ της χώρας οφείλεται, κυρίως, στην κρίση που προκάλεσε στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κορονοϊού. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Εχει, και μάλιστα πολύ μεγάλες. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα όσα συνέβησαν αλλά και εκείνα που έρχονται καθώς ούτε η πανδημία εξαφανίστηκε ούτε η κρίση.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης φάνηκε ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ή δεν αντιλαμβανόταν περί τίνος επρόκειτο ή προσπαθούσε να κρύψει την αλήθεια.

Αλλοτε μας έλεγαν πως δεν θα έχουμε ύφεση της οικονομίας και άλλοτε ότι η ζημιά θα είναι μικρή. Πάνω σε αυτές τις λογικές επιλέχτηκαν πολιτικές που δεν βοηθούσαν στη στήριξη της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η επιδότηση της ανεργίας αντί της επιδότησης της εργασίας.

Στην ίδια λογική κινείται και σήμερα η κυβέρνηση. Αντί να ασχολείται με το πρόβλημα προτάσσει την επικοινωνιακή του διαχείριση. Ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε χθες ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν μεγαλύτερη συρρίκνωση του δικού τους ΑΕΠ. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας -που τα μνημόνια τη διέλυσαν- όταν προβαίνει σε συγκρίσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τραγικό, καθώς προϋπόθεση για να λύσεις ένα πρόβλημα είναι να το αντιλαμβάνεσαι σωστά.

πηγη