Καθυστερημένη αντίδραση μετά το σκληρό βίντεο βασανισμού μαύρου από αστυνομικούς

Καθυστερημένη αντίδραση μετά το σκληρό βίντεο βασανισμού μαύρου από αστυνομικούς 

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Επτά αστυνομικοί του τμήματος του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη τέθηκαν σε αργία, πέντε περίπου μήνες μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Ντάνιελ Προυντ. Οι αρχές ανέλαβαν δράση μόλις χθες, μετά τη δημοσιοποίηση του σκληρού βίντεο με τον βασανισμό του.

Ο 41χρονος έχασε τη ζωή του τον Μάρτη, επτά μέρες μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς, οι οποίοι του φόρεσαν μία κουκούλα στο κεφάλι, με την ενέργεια αυτή να προκαλεί ασφυξία και σοβαρά προβλήματα στον άτυχο άνδρα.

Στο τρομακτικό βίντεο φαίνονται ξεκάθαρα οι σκηνές του βασανισμού, αλλά ακούγονται και χλευαστικά σχόλια από τους αστυνομικούς τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι ο Προυντ αντιμετωπίζει προβλήματα και μάχεται για τη ζωή του.

Η καταγραφή δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την οικογένεια του Προυντ η οποία ζήτησε την σύλληψη των αστυνομικών, σε ένα περιστατικό που δείχνει ακόμη πιο ξεκάθαρα τον συστημικό ρατσισμό που διέπει τις αμερικανικές αστυνομικές δυνάμεις.

Στο Ρότσεστερ την Τετάρτη και την Πέμπτη ξέσπασαν διαδηλώσεις, ενώ διαμαρτυρίες σημειώθηκαν και στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Πολλά είναι, φυσικά, τα ερωτήματα και προς τον δήμαρχο και την αστυνομία της πόλης για το γεγονός ότι δεν είχαν προβεί μέχρι στιγμής σε καμία πειθαρχική ενέργεια, ενώ το υλικό προέρχεται από κάμερα που φοράνε οι αστυνομικοί στη στολή τους.

«Το αστυνομικό τμήμα, το σύστημα ψυχικής υγείας, η κοινωνία και εγώ προσωπικά αποτύχαμε στον Ντάνιελ Προυντ» δήλωσε η Λόβλι Γουόρεν, δήμαρχος του Ρότσεστερ, για να προσθέσει «είμαι γεμάτη πόνο και οργή για τον εαυτό μου και τις αποτυχίες που οδήγησαν στον θάνατό του».

Η Αφροαμερικανή Γουόρεν έκανε λόγο για συστημικό ρατσισμό που οδήγησε στον θάνατο του Προυντ, αλλά επέμεινε πως δεν γνώριζε τίποτα για τις συνθήκες θανάτου του 41χρονου.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας του Ρότσεστερ, ο επίσης Αφροαμερικανός Λαρον Σίγνκλετερι, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερική εγκληματική έρευνα, όμως η οργή δεν κοπάζει εύκολα.

Η οικογένεια του Προυντ πήρε το υλικό από την κάμερα έπειτα από νομικό αίτημα που υπέβαλε και στη συνέχεια το έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο θάνατος του 41χρονου έχει χαρακτηριστεί ως ανθρωποκτονία εξαιτίας επιπλοκών από ασφυξία, ενώ η αυτοψία, την οποία δημοσιεύουν οι New York Times, καταγράφει και την παρουσία αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών στον οργανισμό του Προυντ.

Η οικογένεια του άτυχου άνδρα αναφέρει ότι ο Προυντ αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ο αδερφός του Τζο είναι εκείνος που κάλεσε την αστυνομία εκείνο το βράδυ, αλλά για να τον βοηθήσει και όχι να τον σκοτώσει. «Τηλεφώνησα για να λάβει βοήθεια ο αδελφός μου, όχι για να τον λιντσάρουν» δηλώνει χαρακτηριστικά.

πηγη