Στις Μυκήνες «κάηκε» η αξιοπιστία του επιτελικού κράτους

08:48 | 01 Σεπ. 2020

Γιάννης Μυλόπουλος

Αν η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει κάπου συνέπεια, είναι αναμφίβολα στο ψέμα και στην υποκρισία με τα οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα σε όλα τα πεδία της πολιτικής. Η συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας και η διαρκής παρουσίαση μιας εικονικής πραγματικότητας, διαφορετικής από την πραγματική, συμβαίνει με απόλυτη συνέπεια παντού και αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό της δεξιάς πολιτικής.
 

Το ψέμα πάει σύννεφο, αρχής γενομένης από τα εθνικά ζητήματα. Όπου η επί 21 συνεχείς ημέρες καθημερινή παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα τουρκικά πλοία στο Αιγαίο αποκρύπτεται συστηματικά με ψευδείς δηλώσεις και παραπλανητικές ειδήσεις, προκειμένου να κρυφτεί η άτολμη και υποχωρητική πολιτική υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων. Έφτασαν μέχρι να… παραιτήσουν τον σύμβουλο ασφαλείας του πρωθυπουργού, ο οποίος τόλμησε να πει την αλήθεια για τις παραβιάσεις του ελληνικού κυριαρχικού χώρου από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis που εδώ και 3 βδομάδες εκτελεί έρευνες και μετρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η διαστρέβλωση της αλήθειας φτάνει μέχρι την υποτροπή της υγειονομικής κρίσης. Η οποία αποδίδεται υποκριτικά στη δήθεν ανεύθυνη στάση των πολιτών, προκειμένου να αποσιωπηθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης τόσο για τη χωρίς σχέδιο και με πελατειακά χαρακτηριστικά πολιτική που ακολούθησε στο άνοιγμα των συνόρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στον τομέα του τουρισμού, όσο όμως και για την ολιγωρία, τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας, αφότου άνοιξαν τα σύνορα.

Στην Ελλάδα οι «νεοφιλελεύθεροι» χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης συγκάλυψης και διαστρέβλωσης της αλήθειας από την πλευρά των κυβερνώντων.

Επί ώρες την Κυριακή το απόγευμα μαίνονταν η φωτιά στην περιοχή, η οποία κάποτε έφτασε και εισήλθε εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, απειλώντας τα πιο παλαιά και πιο εμβληματικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, που μας συνδέουν με τα έπη της εποχής του Ομήρου, τα οποία άντεξαν σε μια διαδρομή 3.500 χρόνων. Την ίδια ώρα που συνέβαινε η καταστροφή από τη φωτιά στα ανυπολόγιστης αξίας για τον σύγχρονο πολιτισμό μνημεία, τα άλλοτε λαλίστατα σε παρόμοιες περιπτώσεις καταστροφών ελληνικά ΜΜΕ δεν θεώρησαν αναγκαίο να μεταδώσουν την είδηση  μεταξύ των πλέον σημαντικών στα δελτία τους, παρά μόνο μετά από 30’ ή και 40’ ειδησεογραφικής ροής, σαν να επρόκειτο για μια από τις τελευταίες, τις τρίτης κατηγορίας ειδήσεις.

Σε πλήρη αντίθεση με μεγάλα διεθνή κανάλια τα οποία, ως μη έχοντα εξαγοραστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αξιολόγησαν την είδηση ως εξόχως σημαντική και διέκοψαν τα δελτία ειδήσεών τους για να τη μεταδώσουν ως έκτακτο γεγονός.

Δείχνει άραγε η αποσιώπηση της πυρκαγιάς ξαφνική αδιαφορία των ΜΜΕ για τις φυσικές καταστροφές; Μα τα ίδια κανάλια είχαν δείξει δείγματα υπερβολικής «ευαισθησίας» και υπερβάλλοντος ζήλου σε ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως στο Μάτι και στη Μάνδρα, όσο τουλάχιστον στην κυβέρνηση βρίσκονταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ή μήπως η απόκρυψη της είδησης είναι ένα τυχαίο και συμπτωματικό γεγονός; Η απάντηση είναι ότι η κοινή στάση των ελληνικών ΜΜΕ να αποσιωπήσουν μια τέτοια καταστροφή είναι τόσο τυχαία, όσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι η καθυστέρηση στην μετάδοση της είδησης είναι ευθέως ανάλογη της «επιχορήγησης» κάθε καναλιού με δημόσιο χρήμα από τη γνωστή πια λίστα Πέτσα. Όσο πιο μεγάλη η «επιχορήγηση» που έλαβαν δηλαδή, τόσο μεγαλύτερη και η υποβάθμιση της είδησης.

Η επιχείρηση «απόκρυψη της αλήθειας» όμως δεν σταμάτησε εδώ. Συνεχίστηκε την επομένη με την επίσκεψη της υπουργού στον τόπο της πυρκαγιάς. Η οποία στις δηλώσεις της, συνεπής στην κυβερνητική πολιτική, επιχείρησε με ανακρίβειες να υποβαθμίσει την καταστροφή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έγινε και τίποτε» και ότι «οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου δεν θα βλέπουν τίποτε, παρά μόνο λίγο μαύρο στο χώμα».

Η επιχείρηση προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της αλήθειας συνεχίστηκε με φωτογραφίες που ανέβηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου, όπου απεικονίζονται παραπλανητικά μόνον οι περιοχές που δεν επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Η στάση αυτή του υπουργείου Πολιτισμού όμως προδίδει και αναδεικνύει όλο το μεγαλείο της πολιτικής του «επιτελικού κράτους» της Δεξιάς. Που δεν είναι η επιδίωξη της ουσίας των πραγμάτων, της υπεράσπισης δηλαδή των εθνικών μας συμφερόντων, της διασφάλισης της δημόσιας υγείας ή της προστασίας του πολύτιμου αγαθού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά αντίθετα, η μόνη τους επιδίωξη είναι πως θα ξεγελάσουν τους πολίτες, πως θα διαστρεβλώσουν την αλήθεια και πως θα παρουσιάσουν μια εικονική πραγματικότητα, πάντα προς το συμφέρον της κυβέρνησης.

Το ίδιο άλλωστε δεν κάνει η υπουργός πολιτισμού και με τα σημαντικά αρχαία του Μετρό της Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου; Το βυζαντινό κεντρικό σταυροδρόμι της πόλης, το σταυροδρόμι Decumanus Maximus & Cardo, το οποίο βρέθηκε άθικτο ως σύμπλεγμα κτιρίων, δρόμων, υδραυλικών έργων και μνημείων κατά τις ανασκαφές στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, αποσπάται και μεταφέρεται μακριά από τον χώρο όπου παρέμεινε επί αιώνες με κίνδυνο για την ακεραιότητά του. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που υπάρχει και ήδη εφαρμόζονταν τεχνική λύση για την κατασκευή του σταθμού με παραμονή των αρχαιοτήτων στη θέση τους, η οποία εκτός που αποτελεί τη μόνη νόμιμη λύση, εγγυάται τόσο τη συντομότερη ολοκλήρωση του έργου, όσο και το μικρότερο κόστος κατασκευής, καθώς αποφεύγονται οι αποζημιώσεις στον εργολάβο για καθυστερήσεις.

Η πολιτική αυτή του υπουργείου Πολιτισμού υλοποιείται με την επιστράτευση επιχειρημάτων που βρίθουν ψεμάτων και ανακριβειών, όπως για παράδειγμα ότι τεχνική λύση για την παραμονή των αρχαίων δεν υπάρχει και ότι οι σχετικές μελέτες που είχαν εκπονηθεί, εγκριθεί και εφαρμόζονταν στη Βενιζέλου από το 2017 μέχρι το 2019 που άλλαξε η κυβέρνηση δεν ήταν έγκυρες, γιατί δήθεν δεν είχαν υπογραφή και άλλα τέτοια φτηνά και συκοφαντικά.

Ψέμα και υποκρισία, σε συσκευασία επικοινωνιακής πολιτικής, αποκαλύπτουν μια αλήθεια για την πολιτική της κυβέρνησης της Δεξιάς.
 
Ότι προσπαθεί διαρκώς να συγκαλύψει, να αποκρύψει και να διαστρεβλώσει την αλήθεια για την πολιτική που υπηρετεί, άλλοτε υποβαθμίζοντας τα προβλήματα που δεν λύνει και άλλοτε παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα διαφορετική από την αληθινή, επειδή η πολιτική της αδιαφορεί για τα εθνικά συμφέροντα, για τους πολίτες, για τη δημόσια περιουσία, για τη δημόσια υγεία και για την πολιτιστική κληρονομιά και ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κόμματος της Δεξιάς και της οικονομικής τάξης την οποία εκφράζει και εκπροσωπεί:

Μιας μικρής ολιγαρχίας του πλούτου, αυτών που αυτάρεσκα αυτοαποκαλούνται και «νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας».

πηγη