Φίλια πυρά στη Ν.Δ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Φίλια πυρά στη Ν.Δ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την ώρα που ο πρωθυπουργός καλούσε τους επιχειρηματίες του τουρισμού να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη αναγγέλλοντας ότι η πόλη θα μετατραπεί στο μέλλον(;) σε κέντρο καινοτομίας, και οι δυο τους λάβαιναν στην Αθήνα επιστολή των απελπισμένων επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης που περιέγραφε την δυστοπία μέσα στην οποία ζουν και προσομοίαζε με κραυγή απελπισμένων για βοήθεια.

Η επιστολή υπογράφεται από άνθρωπο πέραν πάσης αντιπολιτευτικής υποψίας, σκληρό νεοδημοκράτη που έδωσε καθημερινές μάχες εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα: τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Ζορπίδη. Η επιστολή -απευθύνεται και στον Χρήστο Σταικούρα- κλείνει μάλιστα με ένα δραματικό τελεσίγραφο καθώς καλούνται οι παραλήπτες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις «πριν είναι αργά»(!).

Όπως γράφει ο κ. Ζορπίδης μεταφέρει «την ανησυχία αλλά και την αναταραχή που επικρατεί στους κύκλους των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και μάλιστα παρά την προσπάθειά του να μην είναι δυσάρεστος «δυστυχώς δεν μπορώ παρά να περιγράψω την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα». Και ποια κατάσταση αυτά τα «χρώματα» απεικονίζουν; «Χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα ενώπιον του οικονομικού αφανισμού γιατί τίποτε στην αγορά δεν κινείται».

Δεν το λέει μόνο ο κ. Ζορπίδης, το λένε όλοι οι άνθρωποι της αγοράς, αλλά είναι αυτό που δεν θέλει να ακούσει η κυβέρνηση και κυρίως δεν θέλει να ακούγεται, γι αυτό και ξανάρχισαν τα δημοσιεύματα εκείνων των εποχών που μηρύκαζαν αφελώς τα περί «ψυχολογίας της αγοράς».

Το γεγονός ότι ο κ. Ζορπίδης, με τον πλέον επίσημο τρόπο δημοσιοποιεί το πρόβλημα -«ο τουρισμός μοιάζει να είναι ένα στοίχημα που χάνεται για φέτος, οι πολίτες διστάζουν να προβούν σε συναλλαγές εκτός των απολύτων απαραίτητων, το Δημόσιο προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς κάθε του διαδικασία» και καταγγέλλει ότι ενώ «ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας ακούει για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ» αλλά  «διαπιστώνει ότι τα χρήματα αυτά είναι προς το παρόν πολύ μακριά του»- καταδεικνύει ότι η κατάσταση είναι σοβαρότερη των δυσμενέστερων προβλέψεων.

Και είναι τέτοια διότι σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, όπως δικαίως εξανίσταται ο κ. Ζορπίδης, για τα όποια χρήματα έχουν ανακοινωθεί «έχουν επιλεγεί διαδικασίες μέσω των Τραπεζών, οι οποίες όμως για διαφόρους λόγους αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιπτώσεων. Ο καταιγισμός των αιτήσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ακολουθούν διαδικασίες έκτακτης κατάστασης αλλά τη συνήθη έγκριση με τα τυπικά τραπεζικά κριτήρια, ωσάν να βρισκόμαστε σε μία περίοδο κανονικότητας, καθιστούν ακόμη και αυτόν τον δικό σας σχεδιασμό ως ανεφάρμοστο».

Ίσως αν απειλούσε ότι θα συναντηθεί ακόμη και με τον Αλέξη Τσίπρα να εισέπραττε αυτός και όλοι οι άλλοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κάτι περισσότερο από… ψυχολογικά γιατροσόφια.

πηγη