Το θέμα της ΑΟΖ έθεσε ο Δένδιας στον Αιγύπτιο ομόλογό του

Το θέμα της ΑΟΖ έθεσε ο Δένδιας στον Αιγύπτιο ομόλογό του

 

Μια δύσκολη διαπραγμάτευση συνεχίζεται ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, η οποία αφορά την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών. Σήμερα (Πέμπτη), ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου είχε συνάντηση τόσο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όσο και με τον Αιγύπτιο ΥΠ.ΕΞ. Σαμέχ Σούκρι.

Σε δήλωσή του μετά τη ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως με τον Σούκρι συνομίλησαν για τα περιφερειακά θέματα, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Λιβυκό, την τουρκική προκλητικότητα, προσθέτοντας πως «ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου». Ωστόσο, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το εάν υπήρξε σήμερα κάποιο βήμα προσέγγισης.

Nikos Dendias@NikosDendias

Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αιγύπτου για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα διμερή θέματα και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

View image on Twitter

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιδιώκει να ακυρώσει διπλωματικά το τουρκο-λυβικό σύμφωνο για ΑΟΖ, το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα κρατών της περιοχής – κι αυτή η ακύρωση περνάει και μέσα από την Αίγυπτο.

Πριν από λίγο καιρό, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως στόχος είναι «να υπογράψουμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο στο πρότυπο αυτής που συνομολογήσαμε με την Ιταλία, δηλαδή μία συμφωνία στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο δεν είναι εύκολη. Όπως βεβαίως δεν ήταν εύκολη και με την Ιταλία».

Υπουργείο Εξωτερικών

@GreeceMFA

Δήλωση ΥΠΕΞ @NikosDendias μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αίγυπτο

Διαβάστε ➡️https://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/delose-upourgou-exoterikon-nikou-dendia-meta-ten-oloklerose-tes-episkepses-tou-sten-aigupto-kairo-18062020.html 

View image on Twitter

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. αναγνώρισε πως δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, ψαλιδίζοντας τις όποιες προσδοκίες. Όπως ανέφερε, «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Δουλεύαμε ένα χρόνο για την Ιταλία επί 14ωρα και 15ωρα… Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν ‘’τουρκικό κάλο’’».

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις. Σημασία έχει να κανείς μια αρχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό «αγκάθι» ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο είναι η ΑΟΖ στο Καστελόριζο. Πρόσφατα ο κ. Δένδιας, απαντώντας στην Τουρκία, είχε ξεκαθαρίσει πως «το Καστελόριζο, ως νησί το οποίο κατοικείται, έχει, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα τόσο σε υφαλοκρηπίδα, όσο και σε ΑΟΖ, ασχέτως του μεγέθους του. Το ότι το νησί έχει μικρή έκταση δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαιώματα. Το κριτήριο έγκειται στο κατά πόσο ένα νησί μπορεί να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση και στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο μπορεί, αλλά ο Δήμος Μεγίστης περιλαμβάνει επίσης τη Ρω και τη Στρογγύλη, νησιά που επίσης κατοικούνται και συνεπώς έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

πηγη