Οι φωτογραφίες που εκθέτουν τον Μπορίσοφ: Ένα πιστόλι, 500ευρα και ράβδοι χρυσού

Οι φωτογραφίες που εκθέτουν τον Μπορίσοφ: Ένα πιστόλι, 500ευρα και ράβδοι χρυσού

 

Σκάνδαλο προ των πυλών στη Βουλγαρία με διαρροή φωτογραφιών από την κρεβατοκάμαρα του πρωθυπουργού. Τους πολιτικούς του αντιπάλους κατηγορεί ο Μπ. Μπορίσοφ, δεχόμενος σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση.

Μία από τις χειρότερες περιόδους της πολιτικής του καριέρας περνάει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας έπειτα από τη διαρροή φωτογραφιών που τον δείχνουν να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρά του, ενώ στο κομοδίνο του υπάρχουν ένα πιστόλι, πολλά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, αλλά και… ράβδοι χρυσού.

Οι χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες διέρρευσαν χθες από ανώνυμη πηγή και από τότε έχει ξεσπάσει μεγάλη πολιτική θύελλα στη γειτονική χώρα.

e-vestnik.bg

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, περιστοιχισμένος από μέλη του κόμματός του, έδωσε μία μαραθώνια τετράωρη συνέντευξη Τύπου εκτοξεύοντας κατηγορίες και αμφισβητώντας την αυθεντικότητα ορισμένων από τις φωτογραφίες.

«Ο στόχος είναι να μας συνθλίψουν νοητικά και φυσικά. Κανένας δεν μπορεί να με νικήσει στις εκλογές» δήλωσε ο Βούλγαρος πολιτικός χωρίς να διευκρινίζει ποιοι είναι οι αντίπαλοί του.

Σε έναν παραληρηματικό μονόλογο αρχικά αρνήθηκε την αυθεντικότητα των φωτογραφιών, αλλά στη συνέχεια επιβεβαίωσε ορισμένες από αυτές, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και μερικά αποτυχημένα αστεία λέγοντας «τουλάχιστον δεν με φωτογράφισαν με κάποιο ανήλικο παιδί στο κρεβάτι, γιατί θα είχα πηδήξει από το μπαλκόνι».

Στη συνέχεια, όμως, ο Μπορίσοφ κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, ότι το κατασκόπευε με drone και ήταν εκείνος πίσω από τη διαρροή των φωτογραφιών. Ο πρόεδρος της χώρας μένει σε κατοικία κοντά σε εκείνη του πρωθυπουργού.

«Ξεπέρασε τα όρια» δήλωσε χθες βράδυ ο Μπορίσοφ στη συνέντευξη Τύπου προτού δηλώσει ότιη φωτογραφία στην οποία φαίνεται να κοιμάται στην πρωθυπουργική κατοικία μπορεί να είναι πραγματική. Όσον αφορά τις άλλες φωτογραφίες, είπε ότι θα μπορούσαν να παραποιηθούν αλλά αρνήθηκε να επεκταθεί μέχρι αυτές να διερευνηθούν.

Σημειώνεται ότι στις φωτογραφίες φαίνονται ξεκάθαρα ένα πιστόλι, αρκετά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ (η Ε.Ε. έχει σταματήσει να κόβει το συγκεκριμένο νόμισμα εδώ και πολλούς μήνες), εώς μέσα σε ένα συρτάρι διαφαίνονται και ράβδοι χρυσού.

«Έχω πιλοτάρει αεροπλάνα και drones, αλλά δεν έχω καμία σχέση με όσα λέει ο Μπορίσοφ», δήλωσε σήμερα ο Ράντεφ, πρώην πιλότος μαχητικών. Ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος υποστηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι έχει ένα drone, αλλά απέρριψε την κατηγορία ότι το χρησιμοποίησε για να φωτογραφίσει τον Μπορίσοφ χαρακτηρίζοντάς την «παρανοϊκή, που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας». Παράλληλα ζήτησε ο ίδιος από την Εθνική Υπηρεσία Προστασίας (NSP) να διερευνήσει την προέλευση των φωτογραφιών.

Το σκάνδαλο δημιουργείται σε μία περίοδο κατά την οποία ο Μπορίσοφ αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις. Ο πρώην σύμμαχός του στο κόμμα GERB, Τσβέταν Τσβετάνοφ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την παράταξη και θα δημιουργήσει δική του πολιτική κίνηση. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του υπαινίχθηκε ότι και ο Τσβετάνοφ ενδέχεται να είναι πίσω από τη διαρροή.

Georgi Gotev & EURACTIV.bg

@GeorgiGotev

Bulgarian PM Borissov suggests that his former N. 2 Tzvetan Tzvetanov is behind «kompromat» photos of his bedroom with drawers stuffed with bundles of 500-euro notes published today.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Στις αρχές Ιουνίου, ο ολιγάρχης Βασίλι Μπόικοφ, ο οποίος βρίσκεται σε εξορία, ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία κόμματος.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Μπορίσοφ άθελά του επιβεβαίωσε και μία ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του ιδίου και του Μπόικοφ, στην οποία συζητούσαν για μεταγραφές στο ποδόσφαιρο, επικοινωνία που μέχρι προσφάτως διέψευδε.

Οι εισαγγελικές αρχές, παράλληλα, αξιολογούν την αυθεντικότητα μιας ηχογράφησης, που επίσης έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Στην ηχογράφηση ακούγεται ένας άνδρας, που φέρεται να είναι ο Μπορίσοφ, ο οποίος σχολιάζει τις τρέχουσες εξελίξεις στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και εξέχοντες πολιτικούς. «Από δω και στο εξής, θα κοιμάμαι με όπλο», είπε ο Μπορίσοφ.

«Ο Μπορίσοφ ηθελημένα έχει παραδώσει την κυβέρνηση σε παρασκηνιακές δυνάμεις και άρα συμμετέχει σε αυτήν την κατάσταση» σχολίασε η Κορνέλια Νίνοβα, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Χρίστο Ιβάνοφ, ηγέτης του κόμματος «Ναι Βουλγαρία» δήλωσε με νόημα «έχουμε μείνει χωρίς θεσμούς που να μπορούν, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και χωρίς αμφιβολίες για την ανεξαρτησία τους, να απαντήσουν την εξαιρετικά σημαντική ερώτηση για το εάν εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι ψευδές ή εάν πρόκειται για καθρέφτη της πραγματικότητας».

πηγη