ΔΝΤ: Βαθύτερη από το αναμενόμενο η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας

ΔΝΤ: Βαθύτερη από το αναμενόμενο η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας

 

Σε ακόμα πιο απαισιόδοξη εκτίμηση για την οικονομία των ΗΠΑ προχώρησε σήμερα (Πέμπτη) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τού ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το lockdown που επιβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε μεγαλύτερη διάρκεια από την αναμενόμενη, με συνέπεια να αναμένεται βαθύτερη συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το δεύτερο τρίμηνο, από αυτήν που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Πάντως, ο Ράις δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες, οι οποίες –όπως είπε– θα δοθούν όταν το ΔΝΤ δημοσιεύσει τη σχετική έκθεσή του, στις 24 Ιουνίου.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι η κινεζική οικονομία κερδίζει δυναμική, με τα στοιχεία να δείχνουν μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη των επενδύσεων και των υπηρεσιών έως τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται πως η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία κάνει λόγο για ύφεση 3%, που θα είναι ίσως η χειρότερη επίδοση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Επίσης το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως το 2021 μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Σημειώνεται επίσης, ότι το καλύτερο σενάριο του ΔΝΤ για την οικονομία των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, έκανε λόγο για συρρίκνωση ύψους 5,9% το 2020, αλλά ανάπτυξη 4,7% το 2021.

πηγη