Τι έδειξαν οι έλεγχοι στις πρώτες πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Την επίσημη «πρεμιέρα» των πτήσεων από το εξωτερικό στη χώρα μας είχαμε σήμερα, Δευτέρα, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο και το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στις πρώτες πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια | tanea.gr

Την επίσημη «πρεμιέρα» των πτήσεων από το εξωτερικό στη χώρα μας είχαμε σήμερα, Δευτέρα, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο και το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα σήμερα η χώρα μας υποδέχτηκε 39 πτήσεις από το εξωτερικό, με 25 εξ αυτών να είναι τακτικές πτήσεις οι οποίες σε χρονικό πλαίσιο 12,5 ωρών έχουν προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ακόμα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, στις 12 υπολογίζονται οι ιδιωτικές πτήσεις, λίαρ τζετ οι οποίες και μετέφεραν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, συνολικά 45 επιβάτες.

Μάλιστα, πρόκειται για ταξιδιώτες 16 χωρών από τις συνολικά 31 που έχουν πάρει το «πράσινο φως» για μετακινήσεις προς την Ελλάδα.

Τεστ στις μισές πτήσεις

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα έγινε και μια επιλογή πτήσεων «ελέγχου» στο 50% των πτήσεων.

Συγκεκριμένα, 11 πτήσεις μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των μικτών συνεργείων της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας και θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σε συνολικά 1.560 εκ των 3.240 ταξιδιωτών.

Για τον τρόπο διαλογής των 11 προαναφερθέντων πτήσεων, από τα λεγόμενα «κόκκινα αεροδρόμια» ελέγχθησαν 3 από το Άμστερνταμ, 1 από το Παρίσι, 1 από την Ντόχα, 1 Ρώμη, 1 από Βρυξέλλες, 1 από Βελιγράδι, 1 από Μιλάνο και 1 από Τίρανα.

Οι εκπλήξεις για τους πρώτους τουρίστες

Τους πρώτους τουρίστες περίμεναν εκπλήξεις, καθώς οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου ετοίμασαν δρόμενα για την υποδοχή των ταξιδιωτών. Την παράσταση έκλεψαν τα ρομπότ που ενημέρωναν τους πολίτες για τα μέτρα ασφαλείας.

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Αρχικώς ο ταξιδιώτης που προέρχεται από αεροδρόμια που είναι εντός λίστας ευρωπαικού οργανισμού ασφάλειας της αεροπορίας υποβάλλεται σε δειγματοληπτκό έλεγχο.

Έπειτα, γίνεται σύσταση για αυτοπεριορισμό σε ξενοδοχείο διαμονής μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.

Σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης είναι θετικός στον κορωνοιό τίθεται σε 14ήμερη σε δωμάτιο καραντίνας του ξενοδοχείου, αν ωστόσο δεν υπάρχει τέτοιο δωμάτιο στο ξενοδοχείο διαμονής, ειδοποιείται η ΓΓΠΠ προκειμένου το άτομο να μεταφερθεί εσπευσμένα σε ξενοδοχείο καραντίνας.

ΥΠΑ: Οι αεροπορικές οδηγίες που ισχύουν έως 30 Ιουνίου

Τις αεροπορικές οδηγίες (Notams) που ισχύουν για το διάστημα από σήμερα, 15 Ιουνίου, έως 30 Ιουνίου 2020 εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Πιο συγκεκριμένα, επεκτείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, επίσης παραμένει σε ισχύ για τον τρέχοντα μήνα η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19. Οι συγκεκριμένες αεροπορικές οδηγίες αφορούν όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Από σήμερα Δευτέρα 15/6 μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» δέχονται πτήσεις εξωτερικού. Όσον αφορά το αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι επιβάτες από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία θα υποβάλλονται όλοι σε τεστ. Οι επιβάτες από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα υποβάλλονται σε τυχαία δειγματοληπτικά τεστ.

Για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» διατηρείται η προσωρινή αναστολή πτήσεων εξωτερικού από εννέα (9) χώρες, (Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία), έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59. Τεστ COVID-19 προβλέπεται για όλους τους επιβάτες που φτάνουν στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Για τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ισχύει η απαγόρευση για τις πτήσεις εξωτερικού έως το τέλος Ιουνίου.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς  εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση  (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.

Επίσης για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν , υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

 

Αρέσει σε %d bloggers: