
Αρχίζει σήμερα η μάχη των περίπου 100.000 υποψηφίων για τη διεκδίκηση των 77.970 θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συνθήκες διεξαγωγής των φετινών πανελλαδικών, πρωτόγνωρες. Τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής που θα επικρατήσουν στα εξεταστικά κέντρα, σίγουρα θα προσθέσουν έναν λόγο παραπάνω ώστε αυτές οι πανελλαδικές να μείνουν αξέχαστες. Οπως και η περίοδος προετοιμασίας τους, αν θυμηθούμε το κλείσιμο των σχολείων, των φροντιστηρίων, την καραντίνα και όλα τα παρελκόμενα.
Το σύστημα εισαγωγής κι αυτό νέο, εφαρμόζεται για πρώτη αλλά μάλλον και για τελευταία φορά (μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη Βουλή). Βασικά στοιχεία του είναι πως δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας, τα Λατινικά αντικατέστησαν την Κοινωνιολογία και στη Νεοελληνική Γλώσσα προστέθηκε η Λογοτεχνία.
Εξεταστέα ύλη
Η εξέταση στο μάθημα είναι ενιαία και γίνεται σε αδίδακτα κείμενα, λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά. Ως εξεταστέα ύλη ορίζονται δραστηριότητες με τις οποίες «υπηρετείται και ελέγχεται η επίτευξη των σκοπών και των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων της διδασκαλίας του μαθήματος», όπως αναφέρει η σχετική οδηγία. Με αυτό το μάθημα (Γενικής Παιδείας) ξεκινούν πάντα οι πανελλαδικές.
Σήμερα, λοιπόν, για όλους τους υποψηφίους Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και από Τετάρτη τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού.
Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιουνίου, ενώ από την 1η έως τις 13 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.
Αύριο, 16 Ιουνίου, ξεκινούν και οι εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ που διεκδικούν το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ. Θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι υπάρχουν και υποψήφιοι (Γενικών Λυκείων, περσινοί) που διαγωνίζονται με το παλιό σύστημα.
Τέλος, από τις 29 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα ΤEΦΑΑ.
Στα εξεταστικά κέντρα, τα οποία λόγω των ειδικών απαιτήσεων, φέτος, αυξήθηκαν σε 899 (από 843 πέρυσι), οι αίθουσες είναι έτοιμες, διαμορφωμένες σύμφωνα με τους ακριβείς κανόνες που ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση.
Απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους, φυσικός αερισμός –απαγορεύονται ανεμιστήρες, κλιματιστικά– και φυσικά αντισηπτικά σε πολλά σημεία.
Οσο για τις μάσκες, προαιρετικές για τους μαθητές, υποχρεωτικές για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς.
Εχουν δοθεί, επίσης, οδηγίες για αποφυγή συνωστισμού, ενώ τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά.
Ανάλογα είναι τα μέτρα και στους χώρους προετοιμασίας και εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Το ίδιο και στα 281 βαθμολογικά κέντρα όπου θα παραμένουν για πολλές ώρες οι διορθωτές των γραπτών.
Σύγχυση και αγωνία
Υστερα λοιπόν, από δύο μήνες με κλειστά σχολεία, φροντιστήρια και εγκλεισμό στο σπίτι, με προβληματική και πρωτόγνωρη εκπαιδευτική διαδικασία με τα εξ αποστάσεως μαθήματα και, εν γένει, με συνθήκες προετοιμασίας που κανείς δεν θα τις χαρακτήριζε ομαλές, οι τελειόφοιτοι του Λυκείου καλούνται να δοκιμαστούν για την τελευταία και σημαντικότερη φορά, φέτος.
Το υπουργείο, για να αποφύγει περισσότερες διαταράξεις, αποφάσισε να μειώσει την εξεταστέα ύλη και να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εισακτέων με πέρυσι. Δεν έγιναν όλα σωστά και οργανωμένα. Υπήρξαν καθυστερήσεις στις αποφάσεις και στην ενημέρωση, σύγχυση και αγωνία. Χαρακτηριστικότερη ένδειξη, η καθυστέρηση στην έναρξη των πανελλαδικών (κάθε χρόνο ξεκινούν 6 με 7 Ιουνίου) και αφού προηγήθηκε μια μακρά εξέταση σεναρίων. Ομως, έτσι πήγαν όλα. Για όλους. Μέρα με τη μέρα. Ευχόμαστε να αποδώσουν το καλύτερο που μπορούν τα παιδιά. Είναι μια ειδική κατηγορία με ειδικές απαιτήσεις. Καλή επιτυχία.