Χαρίτσης: Το «θαύμα» της Ν.Δ. και τα Greek Statistics

Χαρίτσης: Το «θαύμα» της Ν.Δ. και τα Greek Statistics

Ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τη μείωση της ανεργίας που ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη) η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

«Την ώρα που πριμοδοτεί τις μειώσεις μισθών, την αναστολή εργασίας και εν τέλει τις απολύσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακάλυψε ένα θαύμα: μείωση της ανεργίας για τον Μάρτιο!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας πως αυτό έγινε πραγματικότητα με την «ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας και της απασχόλησης (!) και μετακίνηση των «ανέργων» στην κατηγορία των «οικονομικά μη ενεργών», λόγω κορονοϊού».

«Οι ιστορικοί δεσμοί της ΝΔ με τα Greek Statistics αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικοί στον χρόνο», τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως η ΕΛ.ΣΤΑΤ., στη σχετική της ανακοίνωση, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

► Η μείωση στον αριθμό των ανέργων κατευθύνθηκε προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς, λόγω της πανδημίας της νόσου του COVID-19, αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητεί ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

► Με βάση τις κατευθύνσεις της Eurostat, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης (λόγω της πανδημίας) εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

πηγη