Ρήγμα ΣΥΡΙΖΑ –Κοτζιά για τις «μισές αλήθειες» της ΑΟΖ

tsipras-kotzias

Αφορμή για το… σχίσμα αποτέλεσε η διάψευση από πλευράς του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ισχυρισμών του κ. Τσίπρα ότι είχε συμφωνήσει με τον τότε ομόλογό του της Ιταλίας, κ Τζεντιλόνι συμφωνία για την ΑΟΖ «με τους ίδιους ακριβώς όρους» που κατέληξε η σημερινή κυβέρνηση στις προχθεσινές υπογραφές. Ο κ. Τσίπρας απέδωσε την εκκρεμότητα της υπογραφής της ΑΟΖ με την Ιταλία επί των ημερών του στην τότε αντίδραση του κ. Κοτζιά, ο οποίος -κατά τον κ. Τσίπρα- είχε εισηγηθεί το «πάγωμα» της διαδικασίας υπό το φόβο σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

Πριν το μελάνι της συνέντευξης του κ. Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών στεγνώσει, ο κ. Κοτζιάς διέψευσε κατηγορηματικά τον πρώην πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «μισές αλήθειες». «Δεν αληθεύει αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας. Πολύ λυπάμαι. Καταφεύγει πολλές φορές σε μισές αλήθειες, να το πω έτσι» απάντησε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο κ. Κοτζιάς και ισχυρίστηκε ότι είχε εισηγηθεί επί των ημερών του «να κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αφού κλείσουμε τους κόλπους».

Η… ταχεία αντίδραση του κ. Κοτζιά αιφνιδίασε αρχικά την Κουμουνδούρου, η οποία πέρασε χθες στην αντεπίθεση, υπενθυμίζοντας μέσω πηγών της ότι «την περίοδο από το 2016 έως την πραγματοποίηση της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου τον Ιανουάριο του 2018 στη Ρώμη πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις για Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας κατά τις οποίες η Ρώμη επέμενε σε ανάλογη συμφωνία με αυτήν που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες». Ειδικά δε για το ρόλο που διαδραμάτισε τότε ο κ. Κοτζιάς, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «η θέση του κ. Κοτζιά την οποία έκανε αποδεκτή ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ότι μία συμφωνία που περιείχε τους γνωστούς συμβιβασμούς τόσο στο θέμα της επήρειας των Διαπόντιων Νήσων και των Στροφάδων όσο και στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων της Ιταλίας δεν θα προάσπιζε επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Κουμουνδούρου αποδίδει τη χαλαρότητα στις διαδικαστικές ενέργειες για την υπογραφή της ΑΟΖ στην έλλειψη πίεσης, καθώς τότε δεν υπήρχε στο διπλωματικό ορίζοντα το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, όπως τόνισε και ο κ. Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών, επιτρέποντας έτσι κινήσεις σε χαμηλότερους – του αναμενομένου- ρυθμούς.

Εκτός από την ανάκληση των αναμνήσεων της περιόδου για το θέμα, η πρωτοβουλία του κ.Κοτζιά να φωτίσει πτυχές των χειρισμών της υπόθεσης της ΑΟΖ με την Ιταλία, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από το αφήγημα του κ. Τσίπρα, τορπιλίζει το κλίμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Πράττω, σε μια στιγμή μάλιστα που η πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την προοδευτική δημοκρατική παράταξη περνά μέσα από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, στις οποίες μέχρι τώρα ο κ. Κοτζιάς παρείχε για λογαριασμό της Κουμουνδούρου πολύτιμη στήριξη.