Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ λέει «όχι» στην ενεργοποίηση του στρατού για τις διαδηλώσεις

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ λέει «όχι» στην ενεργοποίηση του στρατού για τις διαδηλώσεις

 

Ηχηρή διαφοροποίηση από τον Μαρκ Έσπερ στην διχαστική και επικίνδυνη πολιτική που επιχειρεί να ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ. Αινιγματική τοποθέτηση από τον Λευκό Οίκο για το μέλλον του κορυφαίου υπουργού.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι αντιτίθεται στην προσπάθεια ενεργοποίησης νόμου που επιτρέπει στον πρόεδρο να στείλει στρατιώτες στους δρόμους, με τις δηλώσεις αυτές να έρχονται δύο μόλις ημέρες μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος επιμένει να μιλά για «τρομοκράτες» και «δολοφόνους»

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την σφοδρή κριτική που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ο Έσπερ πρόσθεσε πως η Εθνοφρουρά είναι η πλέον κατάλληλη να στηρίξει τις δυνάμεις της τάξης, υπογραμμίζοντας ότι η χρησιμοποίηση του στρατού θα πρέπει να γίνει μόνο στο χειρότερο σενάριο.

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιμένει να χρησιμοποιεί ως σύνθημα το «νόμος και τάξη», ενώ συνεχίζει να χρησιμοποιεί προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους διαδηλωτές.

Η τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το περίφημο Insurrection Act ήταν το 1992, όταν το Λος Άντζελες κάηκε μετά από την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών για τον βίαιο ξυλοδαρμό του Αφροαμερικανού Ρόντεϊ Κινγκ.

Ο Έσπερ δέχεται, ακόμη, κριτική επειδή συνόδευσε τον πρόεδρο Τραμπ σε εκκλησία κοντά στον Λευκό Οίκο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να επιτεθούν βίαια στους διαδηλωτές για να του… ανοίξουν τον χώρο.
Ο ίδιος ο Τραμπ υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχαν διαδηλωτές στο δρόμο, ενώ ο Έσπερ υποστήριξε, σήμερα, πως δεν γνώριζε ότι θα πήγαιναν σε εκκλησία.

Αρχικά είχε αναφέρει ότι πίστευε πως θα πήγαιναν στην εκκλησία για να… επιθεωρήσουν μία χαλασμένη τουαλέτα, εξήγηση που έφερε πλήθος επικριτικών και σατιρικών σχολίων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για τα γεγονότα της Δευτέρας, όταν στρατιωτικά ελικόπτερα καταγράφησαν να πετούν αρκετά χαμηλά πάνω από την Ουάσινγκτον.

Λευκός Οίκος: Προς το παρόν ο Έσπερ παραμένει στη θέση του

Για το θέμα που προέκυψε με τον υπουργό τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι, απαντώντας με αινιγματικό τρόπο.

«Μέχρι αυτή την ώρα ο υπουργός είναι ακόμη υπουργός και άμα ο πρόεδρος χάσει την εμπιστοσύνη του θα το μάθουμε στο μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά, πυροδοτώντας σενάρια για ακόμη μία αντικατάσταση υπουργού στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΜακΕνάνι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Εξέγερσης, αν χρειαστεί.

Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή να διευρυνθεί η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον Λευκό Οίκο, την Δευτέρα.

«Ήταν νωρίς το απόγευμα. Παρατήρησε ότι δεν είχε γίνει, έδωσε την εντολή», είπε, αναφερόμενη στη βίαιη εκδίωξη των διαδηλωτών από την Πλατεία Λαφαγιέτ της Ουάσινγκτον.

πηγη