ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο Βρεττάκος «έθαψε» τοξικό υλικό από τα «Λιπάσματα» – Αληθινή «βόμβα» η «όαση» σε καταπατημένο οικόπεδο

Αμείλικτα ερωτήματα για Βρεττάκο: «Έθαψε» τοξικό υλικό από τα «Λιπάσματα» - Αληθινή «βόμβα» η… όαση που φτιάχτηκε σε καταπατημένο οικόπεδο

Γράφει ο Νίκος Κ. Αυγέρης

Το εργοστάσιο σταμάτησε τη λειτουργία του το 1999 (σ.σ. είχε εγκαινιαστεί το 1909) όμως, όπως φαίνεται, δεν έγιναν οι απαιτούμενες και πολύ λεπτομερείς τεχνικές ενέργειες που προβλέπουν οι νόμοι και διασφαλίζουν την πλήρη απορρύπανση της περιοχής, κι έτσι ο πολύ επικίνδυνος φωσφογύψος θάφτηκε, όπως θεωρείται, σε βάθος δύο μέτρων κάτω από το έδαφος…

Σήμερα η έκταση αυτή της άλλοτε βιομηχανικής περιοχής διαμορφώθηκε σε μια φαινομενική «όαση» για τους κατοίκους, αφού από το 2015 ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με προσωπική πρωτοβουλία του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου, δαπάνησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστούν εκεί χώροι πολιτισμού και άθλησης, όπως γήπεδα, αλλά κι ένα θέατρο χωρητικότητας 750 θεατών, καθώς επίσης και καντίνες.

Όλα αυτά, θα μπορούσαν να είχαν κατασκευαστεί σε έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου, η οποία γειτνιάζει με τον χώρο στον οποίο λειτουργούσε κάποτε το εργοστάσιο λιπασμάτων του Μποδοσάκη. Όμως, για μάλλον ανεξήγητους λόγους, ο δήμαρχος προτίμησε να ιδιοποιηθεί έκταση που ανήκε στην Εθνική Τράπεζα.

Ο κ. Βρεττάκος, για τον οποίο μόλις χθες, Τρίτη 2 Ιουνίου, τα PIPERATA.GR είχαν εκτενές ρεπορτάζ αναφορικά με τις «υψηλές» διασυνδέσεις του στο πολιτικό και επιχειρηματικό τοπίο (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα), εξελέγη με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιβίωσε με τον ΣΥΡΙΖΑ, και επιβιώνει με τη Νέα Δημοκρατία!

Το ανήκουστo, ωστόσο, είναι ότι ο κ. Βρεττάκος ήταν πλήρως ενημερωμένος από τις αρμόδιες αρχές αλλά και από τον Δημόκριτο για την επικινδυνότητα του χώρου. Ήξερε ότι σε βάθος δύο μέτρων έχει ταφεί πρόχειρα το δηλητήριο που επί χρόνια συσσωρευόταν στις εγκαταστάσεις του Μποδοσάκη, ο οποίος προτιμούσε να συσσωρεύει τα απόβλητα φωσφόρου στους χώρους όπου εργάζονταν άνθρωποι, παρά να τους μεταφέρει σε ασφαλές μέρος ταφής, κι όλα αυτά για να αυξηθούν τα κέρδη του.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει αφορά την απόφαση του Δημάρχου και των συνεργατών του να επιχειρήσουν την καταπάτηση της έκτασης η οποία ανήκε στην Εθνική Τράπεζα. Την έκταση αυτή δεν την χρειαζόταν αφού ο Δήμος διαθέτει μεγάλο οικόπεδο στην ίδια περιοχή, γειτονική με την έκταση της Εθνικής Τραπέζης. Τελικά η επιχείρηση καταπάτησης πέτυχε όπως φαίνεται, καθώς η τράπεζα απέσυρε την μήνυσή της προφανώς μετά από πολιτικές παρεμβάσεις, η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί.

 

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

Ο πρώην διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, Δημοσθένης Μπακόπουλος, διενέργησε  έρευνα για το ζήτημα, το οποίο ενέπιπτε στις αρμοδιότητές του, και τελικά κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου προς την Εισαγγελία Πειραιά, αναδεικνύοντας τον ενδεχόμενο πολύ σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες εξαιτίας της μη ολοκληρωμένης απορρύπανσης.

 

Το οπλοστάσιο των νομικών επιχειρημάτων περιλαμβάνει την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (133/2019), με την οποία ζητούνται η απαλλοτρίωση της περιοχής για λόγους κοινής ωφέλειας και η παράδοση της στους κατοίκους, ώστε να γίνει και «εξυγίανση του εδάφους/υπεδάφους από τα παραπροϊόντα που εναποτίθεντο κατά την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου και τα οποία σήμερα εξακολουθούν να ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας συνθήκες επικινδυνότητας για την υγεία των κατοίκων».

 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου:

 

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

Έτσι το περιφερειακό συμβούλιο αναγνωρίζει την ανάγκη για απορρύπανση της περιοχής μέσω της εξυγίανσης του εδάφους και του υπεδάφους. Ωστόσο, τίποτε δεν έγινε.

 

Στη μήνυσή του, ο κ. Μπακόπουλος παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2001 ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια στην περιοχή όπου λειτουργούσε το παλιό Εργοστάσιο Λιπασμάτων. Πέντε χρόνια αργότερα, ωστόσο, το 2006, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αποφαίνεται ότι η περιοχή στην παρούσα κατάστασή της θεωρείται ελεύθερη από άποψη ραδιενέργειας, όμως για οποιαδήποτε μελλοντική από τότε χρήση θα πρέπει «να ενημερωθεί η Επιτροπή για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους». Σημειώνεται ότι το 2006 η περιοχή ήταν εγκαταλελειμμένη και μη επισκέψιμη από το κοινό -καθεστώς βεβαίως που έχει αλλάξει δραστικά από τότε.

 

Σημειώνεται επίσης ότι οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή έγιναν και με τη χρήση εκσκαφέων για χωματουργικές εργασίες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τα βλαβερά στοιχεία που βρίσκονται στο υπέδαφος…

 

Δείτε απόσπασμα της μήνυσης:

 

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή το 2008, με ερωτώντες βουλευτές τους κυρίους Θοδωρή Δρίτσα και Παναγιώτη Λαφαζάνη οι οποίοι ανέφεραν ότι «το προϊόν των κατεδαφίσεων των κτηρίων που έγινε το 2003 ετάφη επί τόπου. Πιθανόν μαζί του ετάφη και μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού όπως και υποπροϊόντα ή απόβλητα της παραγωγής των επιμέρους μονάδων». Μάλιστα, ο κ. Δρίτσας είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, αφού «ενισχύεται η βασιμότητα των υπονοιών ότι το έδαφος των Λιπασμάτων είναι μολυσμένο με τοξικά και πιθανώς ραδιενεργά κατάλοιπα και δεν έχει καθαριστεί».

 

Το 2015, όπως αναφέραμε, ξεκινούν οι εργασίες της ανάπλασης, αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Μπακόπουλος στη μήνυσή του, «παρ’ όλα αυτά η Δημόσια Αρχή Λιμένων δεν έχει στη διάθεσή της κανένα στοιχείο από το οποίο να συνάγεται διεξαγωγή ελέγχων από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πριν την προαναφερόμενη και επελθούσα το 2015 αλλαγή χρήσης».

 

«Ως διοικητής κρατικής αρχής αλλά και ως πολίτης, αναρωτιέμαι: Εάν σε αυτή την περίπτωση κανείς υπεύθυνος δεν βγήκε από το γραφείο του να διαπιστώσει τι πραγματικά συμβαίνει, πότε θα βγει;» συμπληρώνει ο πρώην διοικητής της ΔΑΛ.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το παλιό Εργοστάσιο Λιπασμάτων:

 

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

 

Στα έγγραφα που δημοσιεύονται παρακάτω αναφέρεται η γνώμη των ειδικών για τις βλαβερές ιδιότητες της φωσφογύψου, αλλά και τι προβλέπεται σε περιπτώσεις οικοδομικής δραστηριότητας σε μολυσμένες περιοχές:

 

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

πηγη

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: