Το δόγμα «νόμος και τάξη» σε πλήρη ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Το δόγμα «νόμος και τάξη» σε πλήρη ανάπτυξη στις ΗΠΑ

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 40 πόλεις, μονάδες της Εθνοφρουράς στους δρόμους 15 πολιτειών και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει έτοιμος να στείλει τον στρατό είναι το σκηνικό που συνθέτει τη νέα πραγματικότητα στις ΗΠΑ έπειτα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, βλέποντας μπροστά του μόνο τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη όπου και θα προσπαθήσει να ανανεώσει τη θητεία του, πορεύεται με το δόγμα «νόμος και τάξη» προσπαθώντας να ενεργοποιήσει συντηρητικά αντανακλαστικά και στρέφοντας τα βέλη του κατά της αριστεράς, του κινήματος «Αντίφα» και των αναρχικών σε μια χώρα που σπαράσσεται από τα κρούσματα ρατσισμού, αστυνομικής βίας, ανισοτήτων και ανεργίας.

Τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) ανήγγειλε ότι διέταξε να αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

AP Photo/Alex Brandon

Απείλησε μάλιστα να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», απείλησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ επέμενε ότι θα αποκαταστήσει την τάξη, έξω από το κτίριο γινόταν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να διαλυθούν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να απαιτήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Αστυνομικοί, αρκετοί έφιπποι, έκαναν κατόπιν έφοδο για να απωθήσουν τους κυρίως ειρηνικούς διαδηλωτές. Μετά το τέλος του διαγγέλματός του, ο Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει ακόμα ένα σόου με σαφή στόχευση τα θρησκευτικά αισθήματα περπατώντας ως την αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο -το κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες στα επεισόδια της προηγουμένης- με ελικόπτερα να πετούν από πάνω και δεκάδες στελέχη της προεδρικής ασφάλειας να τον πλαισιώνουν.

Με το Βίβλο στο χέρι ο πρόεδρος των ΗΠΑ

AP Photo/Patrick Semansky

«H χώρα μας είναι σπουδαία και έτσι θα μείνει», είπε ο Τραμπ φωτογραφιζόμενος μπροστά στην εκκλησία, κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

πηγη