Απαντήσεις της «Εφ.Συν» στο Υπουργείο Πολιτισμού για τα περί… «fake news»

Απαντήσεις της «Εφ.Συν» στο Υπουργείο Πολιτισμού για τα περί... «fake news»

 

Για… fake news εγκαλεί την Εφημερίδα των Συντακτών η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφορικά με άρθρο της εφημερίδας για το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή της Επισκοπής Ιεράπετρας, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και τις παρεμβάσεις της υπουργού στο ΚΑΣ.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού γίνεται λόγος για «εργολαβική κατασκευή fake news» όσον αφορά το δημοσίευμά της εφημερίδας με τίτλο «προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη» ενώ παρουσιάζει το χρονικό του όλου θέματος, από την αρχή του έργου.

Το δημοσίευμα αφορούσε καταγγελίες κατοίκων για διακριτική μεταχείριση της εταιρίας των επενδυτών. Συγκεκριμένα γράφαμε πως όταν οι κάτοικοι προσέφυγαν κατά της αδειοδότησης του έργου τότε η κ. Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή στο ΚΑΣ ενώ όταν η εταιρία προσέφυγε μετά την εντολή διακοπής εργασιών, τότε το θέμα τέθηκε σε χρόνο εξπρές 8 ημερών στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ (σ.σ. συζητείται αύριο 2/6).

► Αναλυτική απάντηση επί των αναφερόμενων στην ανακοίνωση θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της «Εφ.Συν.» (Τρίτη, 2/6/2020). 

Προς το παρόν, για τα δύο επίμαχα σημεία της ανακοίνωσης έχουμε να πούμε τα εξής:

1. Επί της ανάκλησης της προσφυγής των κατοίκων που η προηγούμενη υπουργός παρέπεμψε στο ΚΑΣ:
Το Υπουργείο αναφέρει: 
«Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μετά από υπηρεσιακό σημείωμα που της υπεβλήθη από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το οποίο υπεγράφετο και από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κ. Π. Αδάμ-Βελένη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, διότι η αρμόδια υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι «επρόκειτο για νομίμως αδειοδοτημένο έργο το οποίο δεν προκαλούσε βλάβη στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο».
Επ’ αυτού απαντούμε: 
Οι κάτοικοι συνεχώς έφερναν νέα στοιχεία για τους αρχαιολογικούς χώρους που πλήττονται και πειστήρια για την οπτική επαφή σημαντικών αρχαιολογικών χώρων με τις ανεμογεννήτριες, η οποία απαγορεύεται ρητά. (σ.σ. Ακόμα και σήμερα δημοσιεύονται νέες επιστημονικές τεκμηριώσεις για το προφανές των επιπτώσεων από την εν λόγω εγκατάσταση). Αν ήταν τόσο προφανές ότι είχαν άδικο γιατί δεν αφέθηκε το ΚΑΣ, το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας επί αρχαιολογικών θεμάτων, να αποφασίσει;
Αντίθετα το υπουργείο δεν απαντά για τη σπουδή των τελευταίων ημερών ως προς την προσφυγή των επενδυτών που πιάστηκαν να παρανομούν (με τις διαπλατύνσεις των δρόμων). Γιατί εδώ  χρειάζεται η γνωμοδότηση του ΚΑΣ και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ 8 ημερών; Γιατί δεν επαρκεί η αυτοψία, η μηνυτήρια αναφορά και το σήμα διακοπής των εργασιών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου; Υπάρχει περίπτωση το ΚΑΣ να αποφανθεί ότι δεν συντελέστηκε τελικά παρανομία;

2. Για την εγκυρότητα των αντιδράσεων και την ταυτότητα των κατοίκων που αντιδρούν: 
Το Υπουργείο αναφέρει:
– Στις 26 Μαΐου 2020 ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας «Κάτω Χωριού» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Πυργιωτάκη, απέστειλε επιστολή στην κ. Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου στην οποία μεταξύ άλλων δηλώνει: «Κανείς κάτοικος του χωριού, εκτός από τα λίγα αυτά άτομα, δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Ίσα- ίσα κάποιοι συγχωριανοί μας εργάζονται εκεί και μπορούν ζουν τις οικογένειες τους. Δεν μας ενοχλεί καθόλου και θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση ανάπτυξης για την περιοχή μας».
– Στις 29 Μαΐου 2020, 102 κάτοικοι της περιοχής του «Κάτω χωριού», μεταξύ των οποίων και πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, σε υπογεγραμμένη επιστολή τους προς την προϊσταμένη της ΕΦΑ δηλώνουν: «Αν οι άνθρωποι που σας επισκέφτηκαν είναι αυτοί που είδαμε σε φωτογραφίες στα μέσα ενημέρωσης, σας ενημερώνουμε ότι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία σχέση με το χωριό και την περιοχή μας. Δεν τους επιτρέπουμε να μιλούν εκ μέρους μας».

Επ’ αυτού απαντούμε: 
Εχει πολύ ενδιαφέρον το ρεπορτάζ για το πώς και το πότε ακριβώς εκμαιεύθηκαν οι επιστολές αυτές και για τη σημασία τους εν όψει της συνεδρίασης του ΚΑΣ (αύριο Τρίτη). Θα ήταν λογικό να κραδαίνουν τις επιστολές αυτές οι υπέρμαχοι του έργου και η ίδια η εταιρία. Όταν όμως τις χρησιμοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού για να υποστηρίξει την ορθότητα των επιλογών του, τότε στην ουσία επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας για διακριτική μεταχείριση των επενδυτών έναντι των κατοίκων που αντιδρούν.   

* Η ανακοίνωση του Υπουργείου κλείνει με τη φράση: 
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δηλώνει ότι «η προσωπική στοχοποίησή της από τη Εφημερίδα των Συντακτών για πολιτικούς λόγους, υπερέβη την κριτική και κατέπεσε στη συκοφαντία».
Επ’ αυτού απαντούμε:
Μόνος άξονας για την κριτική μας είναι το ρεπορτάζ. Για τα υπόλοιπα κρίνουν είναι οι αναγνώστες,οι μόνοι εργοδότες μας.  

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού:

Απάντηση στα fake news της Εφ.Συν.

Έχοντας αναλάβει εργολαβικά η Εφημερίδα των Συντακτών την κατασκευή fake news, εγκαλεί, σε δημοσίευμά της με τίτλο «προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη», την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του Λασιθίου σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας «καταγγέλλουν απίστευτες μεθοδεύσεις από την υπουργό Πολιτισμού προς όφελος των επενδυτών και εις βάρος του αρχαιολογικού νόμου». Ιδού, τα πραγματικά γεγονότα:

 • Στις 7 Νοεμβρίου 2017 η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης γνωμοδότησε υπέρ της εγκατάστασης του Αιολικού Σταθμού, διότι «στην προτεινόμενη θέση δεν εντοπίστηκαν κτίσματα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που να προστατεύονται από τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου».
 • Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 δόθηκε η έγκριση (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΛΑΣ/526117/342871/5190/7-12-2017) κατασκευής του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, μετά από γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης.
 • Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ενέκρινε εκ νέου την κατασκευή του έργου με μικρή τροποποίηση του αριθμού των ανεμογεννητριών και της ισχύος.

Οι παραπάνω αποφάσεις της ΕΦΑ εκδόθηκαν, επειδή «η εγκατάσταση του έργου δεν προκαλούσε άμεση ή έμμεση βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας».

 • Στις 31 Οκτωβρίου 2018 το έργο νομίμως αδειοδοτήθηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Αρ.πρωτ.2912/81690/31-10-2018).
 • Στις 19 Δεκεμβρίου 2018 ακολούθησε και νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με παράταση της άδειας εγκατάστασης.
 • Με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (788/2018), χορηγήθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 η συλλογικότητα προσέφυγε ενώπιον του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
 • Στις 19 Απριλίου 2019 εκδόθηκε απόφαση του τέως υπουργού ΠΕΝ κ. Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού κ. Σ. Φάμελλου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του εν λόγω συλλογικότητας.
 • Στις 13 Ιουνίου 2019, μετά από ιεραρχική προσφυγή συλλογικότητας κατά της τελευταίας απόφασης της ΕΦΑ Λασιθίου προς το ΥΠΠΟΑ, η τέως ΓΓ πρότεινε την παραπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η τέως υπουργός Μ. Ζορμπά παρέπεμψε την προσφυγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -μετά από 20 μέρες- την 1η Ιουλίου 2019, ήτοι την εβδομάδα των εκλογών!
 • Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μετά από υπηρεσιακό σημείωμα που της υπεβλήθη από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το οποίο υπεγράφετο και από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κ. Π. Αδάμ-Βελένη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, διότι η αρμόδια υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι «επρόκειτο για νομίμως αδειοδοτημένο έργο το οποίο δεν προκαλούσε βλάβη στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο».

Στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρεται ότι «καταγγέλλουν οι κάτοικοι την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού Ιεράπετρας».

Ιδού τα αληθή γεγονότα:

 • Στις 26 Μαΐου 2020 ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας «Κάτω Χωριού» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Πυργιωτάκη, απέστειλε επιστολή στην κ. Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου στην οποία μεταξύ άλλων δηλώνει: «Κανείς κάτοικος του χωριού, εκτός από τα λίγα αυτά άτομα, δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Ίσα- ίσα κάποιοι συγχωριανοί μας εργάζονται εκεί και μπορούν ζουν τις οικογένειες τους. Δεν μας ενοχλεί καθόλου και θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση ανάπτυξης για την περιοχή μας».
 • Στις 29 Μαΐου 2020, 102 κάτοικοι της περιοχής του «Κάτω χωριού», μεταξύ των οποίων και πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, σε υπογεγραμμένη επιστολή τους προς την προϊσταμένη της ΕΦΑ δηλώνουν: «Αν οι άνθρωποι που σας επισκέφτηκαν είναι αυτοί που είδαμε σε φωτογραφίες στα μέσα ενημέρωσης, σας ενημερώνουμε ότι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία σχέση με το χωριό και την περιοχή μας. Δεν τους επιτρέπουμε να μιλούν εκ μέρους μας».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δηλώνει ότι «η προσωπική στοχοποίησή της από τη Εφημερίδα των Συντακτών για πολιτικούς λόγους, υπερέβη την κριτική και κατέπεσε στη συκοφαντία».

πηγη