«Όχι» από Μέρκελ στον Τραμπ για τη σύνοδο των G7 στην Ουάσινγκτον

«Όχι» από Μέρκελ στον Τραμπ για τη σύνοδο των G7 στην Ουάσινγκτον

 

Την πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη στα τέλη του Ιουνίου απέρριψε η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το Politico.

«Η ομοσπονδιακή καγκελάριος ευχαριστεί τον πρόεδρο Τραμπ για την πρόσκλησή του στη σύνοδο της G7 στα τέλη του Ιουνίου στην Ουάσινγκτον. Ως σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική κατάσταση ως προς την πανδημία, δεν μπορεί να δεχθεί την προσωπική της συμμετοχή σε ένα ταξίδι στην Ουάσινγκτον», φέρεται να δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Φυσικά θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας», πρόσθεσε ο ίδιος, κατά το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θεωρεί ότι το «σπουδαιότερο παράδειγμα» επανέναρξης της δραστηριότητας θα ήταν η διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G7, με τους ηγέτες παρόντες, στην αμερικανική πρωτεύουσα περί τα τέλη του επόμενου μήνα.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις διατλαντικές συζητήσεις υποστήριξαν ότι ο Τραμπ ήταν εξοργισμένος με την απροθυμία της Μέρκελ να παρευρεθεί στη σύνοδο και την Πέμπτη τηλεφώνησε στον Γάλλο Πρόεδρο για να συζητήσουν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, την πρόοδο στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού και την επανέναρξη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τη σημασία διεξαγωγής της συνεδρίασης των G7 διά ζώσης.

Και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον φέρεται να αποδέχθηκε χθες την πρόσκληση του Τραμπ να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο των ηγετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters και των The Times.

Όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αντίθετη στην αυτοπροσώπως συμμετοχή τόσο στη συνεδρίαση των G7 όσο και στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 19 Ιουνίου εκφράζοντας την άποψη ότι οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο δεν πρέπει να γίνουν πριν τον Ιούλιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Politico, επικαλούμενο αξιωματούχους γράφει ότι έχει υπάρξει πολύ λιγότερη προετοιμασία από ότι συνήθως από την πλευρά των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις των G7, που αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες, δεδομένης της απόκλισης του Τραμπ από τους υπόλοιπους ηγέτες σε ορισμένα θέματα, όπως το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.

πηγη