Επιδοτώντας ένα εργασιακό ολοκαύτωμα

Δεν προκαλούν έκπληξη οι τελικές διατυπώσεις της ρύθμισης για την εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»;Επιδοτώντας ένα εργασιακό ολοκαύτωμα

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μας προκαλούν έκπληξη οι τελικές διατυπώσεις της ρύθμισης για την εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Δηλαδή της επιδότησης της μείωσης του χρόνου εργασίας με παράλληλη μείωση του μισθού των εργαζομένων.

Mακάρι να διαψευστούμε στη βασική επισήμανσή μας, που άλλωστε είναι διαπίστωση της ΓΣΕΕ και της αντιπολίτευσης, ότι ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση να προστατεύσει την απασχόληση οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα: στην κρατική επιδότηση των μαζικών απολύσεων.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αν υπολογίσει κανείς την κρίσιμη «λεπτομέρεια»: όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, με μόνο κριτήριο τη μείωση κατά 20% του τζίρου τους, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του προγράμματος SURE α λα ελληνικά.

Δηλαδή, να εντάξουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους σε μείωση του χρόνου εργασίας, με μείωση του μισθολογικού κόστους κατά το 1/3, με επιδότηση μέρους του μισθού από το κράτος και με μείωση έως και 20% του μισθού των εργαζομένων.

Οσοι εργαζόμενοι έχουν το «προνόμιο» της μείωσης του εργάσιμου χρόνου και του μισθού τους, «προστατεύονται» (μέσα σε πολλά πολλά εισαγωγικά) από τις απολύσεις. Ομως όλοι οι άλλοι μπορούν να απολυθούν χωρίς κανένα φραγμό. Αυτό αφορά μόνο τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση. Με τους μερικώς απασχολούμενους ουδείς ασχολείται.

Είναι μια επιλογή συνεπής με την ιδεολογική και κοινωνική ταυτότητα της κυβέρνησης. Αλλά είναι κάτι πρωτοφανές από κάθε άποψη. Το κράτος επιδοτεί άμεσα και έμμεσα τις απολύσεις, αφού δεν επιβάλλει κάποια ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας σε όσες επιχειρήσεις επωφεληθούν, ή έστω έναν ελάχιστο χρονικό ή ποσοτικό φραγμό.

Αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι «τυχεροί» που θα διατηρήσουν τις δουλειές τους, υποχρεώνονται έμμεσα να «επιχορηγήσουν» με τη μείωση του μισθού τους την απόλυση συναδέλφων τους.

Αμφιβάλλουμε αν αυτό το καθεστώς θα μπορούσε να σταθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. Αλλά ακόμη και αν σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. θεωρείται αδιανόητη η «υπερβολική προστασία» της απασχόλησης, υποθέτουμε ότι το πρόγραμμα SURE, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειοδοτήσει με 100 δισ. ευρώ την αποτροπή ενός εργασιακού ολοκαυτώματος στην Ε.Ε., θα κρατάει τα ελάχιστα προσχήματα. Εδώ έχουν εγκαταλειφθεί και τα προσχήματα.

πηγη