Κλιμακώνει τον πόλεμο με τα social media ο Τραμπ

Κλιμακώνει τον πόλεμο με τα social media ο Τραμπ

 

Σε μια αμιγώς πολιτική κίνηση που στοχεύει κυρίως να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του –εν μέσω, μάλιστα, μιας εκλογικής χρονιάς– ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποίησε την απειλή του, υπογράφοντας προεδρικό διάταγμα για την αναθεώρηση της νομοθεσίας που προστατεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με το Twitter, γεγονός που μάλλον αποτέλεσε την αφορμή για να κλιμακώσει τον πόλεμο γενικά με τα social media. Ο Τραμπ είχε απειλήσει να κλείσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τους οποίους κατηγόρησε ότι φιμώνουν τις συντηρητικές φωνές, έπειτα από τη διαμάχη του με το Twitter. Οι υπεύθυνοι του ιστότοπου επεσήμαναν ως «παραπλανητικές» δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν από τους χρήστες να ελέγξουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του για την υπόθεση.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους», δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο όταν υπέγραψε αυτό το διάταγμα που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή «άποψης» και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια «ουδέτερη πλατφόρμα… Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο», υποστήριξε επίσης.

Όπως ανέφερε, έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να συνεργαστεί με τις επιμέρους πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως «παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές» από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως, για να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και οι κανόνες για τα social media δεν αρκεί μόνο ένα προεδρικό διάταγμα ή σχετικές αποφάσεις από Οργανισμούς όπως η Ομοσπονδιακή  Επιτροπή Επικοινωνιών και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, αλλά πιθανότατα απαιτείται και η έγκριση από το Κογκρέσο.

 

πηγη