Ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha -«Θετική εξέλιξη το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ευρωπαϊκό νότο» [βίντεο]

Live η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάπτυξης που πρότεινε η Κομισιόν, και από το οποίο η Ελλάδα θα εισπράξει περί τα 32 δισ., ευρώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό νότο». Αν και προειδοποίησε, να μην βιαστούμε πριν δούμε όλα τα σημεία, έχω εμπειρία από Ευρωπαϊκά Συμβούλια και είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις» είπε.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης

blob:https://www.facebook.com/7a9e606b-f169-4d57-8f87-9cb5bc81a480

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε ότι η πρόταση της Κομισιόν «εμπεριέχει ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στο σκληρό βορά, όπως η αμοιβαιοποίηση». «Είναι θετική εξέλιξη, αν και ελήφθη εξ ανάγκης» σημείωσε και εξήγησε: «Το σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο, η σκληρή Γερμανία, συνειδητοποίησαν ότι αν δεν αλλάξουν τακτική σ’ αυτή τη φάση ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση της Ευρώπης». Υπογράμμισε τέλος ότι πρέπει να δούμε αν υπάρξουν αιρεσιμότητες (μνημόνια) αλλά και το χρονικό βάθος των μέτρων.
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας πρότεινε να μειωθεί εκτάκτως για τους καλοκαιρινούς μήνες ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, όπως είχε προτείνει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» το οποίο χαρακτήρισε ως ομπρέλα για τον κόσμο της εργασίας. Αλλιώς θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση απελπισίας και δεν μας αξίζει, τα ζήσαμε το 2010».

Ερωτηθείς για τα καλά λόγια που ακούει η κυβέρνηση από το εξωτερικό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «κι εμείς παίρναμε καμιά φορά «μπράβο» αλλά το ουσιαστικό «μπράβο» θα το πάρει η κυβέρνηση από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το οποίο διέψευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε χαμογελώντας: «Και πρέπει να τον πιστέψουμε…». Οπως είπε «και μόνο που άνοιξε αυτή η συζήτηση φανερώνει τον κυνισμό όσων την άνοιξαν». «Η απόφαση είναι του πρωθυπουργού. Αν πάει σε εκλογές, εμείς εδώ είμαστε» τόνισε, λέγοντας πάντως ότι δεν είναι καλό αυτή τη στιγμή για τον τόπο καθώς κανείς δεν ξέρει αν θα επιστρέψει η πανδημία με δεύτερο κύμα. «Οταν κλείσει αυτός ο κύκλος, θα αναμετρηθούμε και θα δούμε ποιο είναι το καλό για τον τόπο».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, τέλος, «ανήσυχος» για τα ελληνοτουρκικά απαριθμώντας τις προκλήσεις της γείτονος το τελευταίο διάστημα όπως το τουρκολυβικό σύμφωνο, τις διαρκείς παραβιάσεις και τα τελευταία γεγονότα στον Εβρο. «Εθνική γραμμή δεν μπορεί να είναι η αμηχανία» τόνισε και ζήτησε να διεκδικήσει η χώρα κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/synenteyxi-alexi-tsipra-ston-alpha