Η γενιά των 750 δισ.

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
Η Ε.Ε., είπε η καγκελάριος, ανακοινώνοντας τη γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, αντιμετωπίζει «τη σκληρότερη πρόκληση στην ιστορία της». Στους δύσκολους καιρούς πρέπει να «υπερασπίζεσαι μια ιδέα» και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για την «ιδέα της Ευρώπης. Το εθνικό κράτος μόνο του δεν έχει μέλλον». Κάτι τέτοια λέει ο ένοικος των Ηλυσίων. Όμως, το είπε η καγκελάριος και ήταν Δευτέρα.

Κάποιοι σήκωσαν παντιέρα. Δεν διαφωνούν με την ιδέα, μα με τη χρηματοδότησή της. Η Κομισιόν, ως ο ρόλος της επιτάσσει, προτείνει έναν συμβιβασμό για επιχορηγήσεις 500 δισ. + δάνεια 250 δισ. ευρώ. Οι αγορές στον Νότο κάνουν κρότο, μα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών έχουν δρόμο.

Το εργαλείο «Next Generation EU» είναι, για τα μέτρα της Ε.Ε., τολμηρό. Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, προειδοποιεί o Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), προβλέποντας μια χαμένη «lockdown γενιά» νέων ανθρώπων που θα πασχίζουν επί μία δεκαετία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Το εργαλείο «Next Generation EU», που θα προστεθεί στον επταετή προϋπολογισμό ύψους 1,1 τρισ., φαίνεται καλό. Οι λεπτομέρειες, όμως, έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα νούμερα. Πώς το έγραφε ο Βόλφγκαγκ Μίνχαου προ μηνός; «Αυτό που θα καθορίσει την οικονομική επίδραση για τα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο είναι το αναδιανεμητικό μέρος των επιχορηγήσεων, δηλαδή το κομμάτι που δεν έχουν χρηματοδοτήσει τα ίδια στο δικό τους μερίδιο του προγράμματος».

Η Κομισιόν θα δανειστεί, με εγγύηση τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Είναι μια αρχή. Θα δαπανήσουμε σε διάστημα δύο τριών ετών και θα εξοφλήσουμε σε βάθος χρόνου.

Ο χρόνος, όμως, είναι που δημιουργεί πόνο, γιατί «πρέπει το φθινόπωρο να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1η.1.2021». Άλλοι έξι μήνες ή στην καλύτερη περίπτωση τέσσερις, αν αντληθούν χρήματα με εγγύηση τον φετινό κοινοτικό προϋπολογισμό. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά. Μην περιμένετε στην ουρά.

πηγη