Με 207 αρνητικές ψήφους, 11 υπέρ και ένα «παρών» η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε τις αιτήσεις άρσης ασυλίας κατά 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

rt5

Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία και με 207 ψήφους, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αιτήσεις άρσης ασυλίας κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και 52 ακόμα εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν κυρώσει στις 25 Ιανουαρίου του 2019 στη Βουλή, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το εισαγγελικό αίτημα στάλθηκε στη Βουλή μετά από αναφορά πολίτη εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Ειδικότερα, σε σύνολο 219 παρόντων βουλευτών, κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 207 βουλευτές, ενώ 11 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και ένας δήλωσε «παρών».

Όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία, αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.

Οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ μόνο η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το εισαγγελικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε απορρίψει ομόφωνα, πλην μίας ψήφου την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρ. Βελόπουλος: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών έγινε ένα μεγάλο λάθος και η κυβέρνηση το συνεχίζει

Συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία κατήγγειλε μιλώντας στην Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας βουλευτών, ενώ υποστήριξε ότι λόγω αυτών των παραβιάσεων η κυβέρνηση έχει αφορμή να καταγγείλει την συμφωνία.

«Τον τελευταίο χρόνο τα Σκόπια έχουν παραβιάσει την Συμφωνία των Πρεσπών 72 φορές. Επομένως η ΝΔ έχει αφορμή για να καταγγείλει τη συμφωνία. Και πρέπει να το κάνει γιατί το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι δικό μου, ούτε δικό σας. Ανήκει στους προηγούμενους και τους μεταγενέστερους. Επίσης δεν έχω καταλάβει από πού προκύπτει η διεθνής μας επικράτηση. Το θέμα αυτό είναι εθνικό. Δεν είναι πολιτικό», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε:

«Αρχή της Ελληνικής Λύσης είναι ό,τι έρχεται στη Βουλή να πηγαίνει στη δικαιοσύνη. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρούν οι κύριοι της ΝΔ σε όσα λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι έκαναν μια συμφωνία. Για ποιο λόγο αντιδράτε; Αφού όλοι στη ΝΔ εφαρμόζετε την συμφωνία αυτή πιστά και απαρέγκλιτα. Αν δεν συμφωνείτε ας την αλλάξετε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να ρωτήσει τον ελληνικό λαό. Και αυτό ήταν λάθος. Τώρα περιμένω από τη ΝΔ να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να γίνει συζήτηση επί του θέματος. Χρειαζόμαστε 120 βουλευτές. Και πρέπει να γίνει αυτό για να δούμε από ποιους πιέστηκε ο κ. Κοτζιάς για να προχωρήσει στη συμφωνία αυτή. Πρέπει να δούμε για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε την συμφωνία και εσείς, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις σας, δεν έχετε κάνει τίποτα για να την αλλάξετε».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγη