«Τα βρήκαν», έστω για τριήμερη εκεχειρία, Ταλιμπάν – Γάνι

«Τα βρήκαν», έστω για τριήμερη εκεχειρία, Ταλιμπάν - Γάνι

 

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι αποδέχτηκε την πρόταση των Ταλιμπάν για τριήμερη εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Ιντ αλ-Φιτρ — της μουσουλμανικής γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού και θα αρχίσει αύριο, Κυριακή — και διέταξε τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν τους όρους και τους κανόνες.

«Ως ανώτατος διοικητής, υπέδειξα στις ANDSF (αφγανικές εθνικές δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας) να σεβαστούν αυτήν την τριήμερη εκεχειρία και να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης», έγραψε στο Twitter ο Γάνι, ο οποίος «χαιρέτισε» την ανακοίνωση των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα, οι Ταλιμπάν, που από τον Μάρτιο είχαν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους κατά των αφγανικών δυνάμεων, ανακοίνωσαν μονομερώς τριήμερη εκεχειρία, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής.

Η διοίκηση των ανταρτών διέταξε τους μαχητές της να «λάβουν ειδικά μέτρα για την ασφάλεια των συμπατριωτών τους και να μην εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του εχθρού», αλλά μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, εάν δεχτούν επίθεση, όπως ανακοίνωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ένας εκ των εκπροσώπων των Ταλιμπάν.

Είναι η πρώτη φορά που καλούν τους αντάρτες να αφήσουν τα όπλα από τότε που ένας διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ τους εκδίωξε από την εξουσία, στα τέλη του 2001.

Στα τέλη Απριλίου, οι Ταλιμπάν απέρριψαν πρόταση εκεχειρίας του προέδρου Ασράφ Γάνι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, την οποία είχαν χαρακτηρίσει «μη λογική ούτε πειστική».

πηγη