Ένα βήμα πίσω από το Βερολίνο μετά τις αντιδράσεις για το χρέος

Ένα βήμα πίσω από το Βερολίνο μετά τις αντιδράσεις για το χρέος

 

Σε… διευκρινίσεις αναγκάστηκε να προχωρήσει η καγκελαρία μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός και εκτός Γερμανίας από το προτεινόμενο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση που ξεκίνησε περί ρυθμίσεων για αμοιβαιοποίηση του χρέους άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» με χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία να εκφράζουν τη διαφωνία τους και να ετοιμάζουν αντιπρόταση.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της Γερμανίας με στελέχη του CDU να εκφράζουν την έκπληξή τους για την στροφή του Βερολίνου και την καγκελάριο να δέχεται πυρά από οικονομολόγους και ΜΜΕ.

Σήμερα εκπρόσωπος της καγκελαρίας προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σχετίζεται με κοινό δανεισμό ή κοινά ομόλογα και άρα με αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι στην γαλλογερμανική πρόταση ισχύουν ακόμη οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ένωσης, ενώ υπάρχει και «δεσμευτικό πλάνο αποπληρωμής».

«Είναι ξεκάθαρα διαφορετικό από τον κοινό δανεισμό. Η πρόταση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν “μεταμφιεσμένα” κοινά ομόλογα» δήλωσε ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ.

Παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες η γαλλογερμανική πρόταση αναλύθηκε επαρκώς και καταγράφηκε ότι περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις, η κίνηση της καγκελαρίας να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ερμηνεύεται ως μερική υποχώρηση έπειτα από τις αντιδράσεις.

πηγη