Χαρίτσης: Οι έμμονες Μητσοτάκη οδηγούν σε χιλιάδες λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας

Ο Αλέξης Χαρίτσης σε εκδήλωση

Για ιδεοληψία υπέρ του αόρατου χεριού της αγοράς κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή δεν έχει κατανοήσει το πρωτοφανές κύμα της ύφεσης που έρχεται ή ακόμη χειρότερα, έχει συγκεκριμένο σχέδιο, βασισμένο στην ιδεοληπτική εμμονή της υπέρ του αόρατου χεριού της αγοράς που δήθεν θα ρυθμίσει την κρίση, το οποίο αποτελεί καταστροφική επιλογή».

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε, επίσης, ότι διεθνώς έχει γίνει αντιληπτό ότι χωρίς γενναία κρατική παρέμβασης δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάσχεση της ύφεσης. «Η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν μέτρα κρατικής στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να λειτουργούν με όρους σχολιαστή, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Η ελληνική οικονομία και ειδικά κλάδοι όπως η εστίαση και ο τουρισμός χρειάζονται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης, που θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τα νοικοκυριά που πλήττονται. Η αναστολή υποχρεώσεων και ο επιπλέον δανεισμός δεν επιλύουν το πρόβλημα».

Χαρίτσης: Επικαιροποιούμε το πρόγραμμα για να είμαστε συνεπείς
Παράλληλα, σημείωσε ότι από νωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δημοσίως ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο αντιστοιχίζει τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές για την ελληνική οικονομία με τις πραγματικές της ανάγκες.  «Τώρα επικαιροποιούμε το πρόγραμμά μας, γιατί θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στην κοινωνία που έχει ανάγκη μια εναλλακτική, προοδευτική πρόταση με την οποία θα επιτύχουμε ανάσχεση της ύφεσης. Το δείχνει και η ίδια η πραγματικότητα, το λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το παραδέχεται ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών -ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί. Το σημαντικό σε αυτό δεν είναι μόνο τα νούμερα, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ύφεσης», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ύφεση θα έχει τεράστιο βάθος και μεγάλη διάρκεια εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα δει συνέπειες μεγαλύτερες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει και της εξάρτησής της από τον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και λόγω του εύθραυστου ακόμη χαρακτήρα της μετά την 10ετή κρίση από την οποία μόλις εξήλθε. «Οι συνθήκες αυτές, επομένως, απαιτούν ριζοσπαστικά μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε με τη λογική της ανοσίας της αγέλης στην οικονομία, όπου θα επικρατήσει τελικά το δίκαιο του ισχυρού και θα οδηγηθούμε σε πλήρη αναδιάρθρωση της οικονομίας, σε χιλιάδες λουκέτα και στην εκτόξευση της ανεργίας, την οποία εμείς καταφέραμε με πολύ κόπο να μειώσουμε κατά 10%», κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/haritsis-emmones-mitsotaki-hiliades-loyketa