Τα «ορφανά» Καραμανλή-Παπανδρέου βάζουν τρικλοποδιές

Οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν μειώσει τους στενούς συνεργάτες τους και ασχολούνται πρωτίστως με την υστεροφημία τους

Σύμφωνα με άνθρωπο που έχει την άνεση να συνομιλεί και με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και στο παρελθόν έπαιξε τον ρόλο του διαύλου επικοινωνίας, είναι αποφασισμένοι να μην ασχοληθούν με την καθημερινή τριβή της πολιτικής.

Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως, τόσο τον Κώστα Καραμανλή, όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου, είναι η υστεροφημία τους και η προσωπική δικαίωση. Και πάνω εκεί ποντάρουν οι κολαούζοι που εισέρχονται στο περιβάλλον τους με στόχο το ίδιον όφελος. Και φυσικά, όταν λέμε κολαούζοι δεν εννοούμε τους βασικούς συνεργάτες τους.

Η λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα –όπως έχουμε μάθει να την αναφέρουμε– επί της ουσίας δεν υπάρχει στη Ν.Δ. Και αυτό διότι ο Κώστας Καραμανλής σε όλους όσοι τον επισκέπτονται στο πολιτικό του γραφείο ξεκαθαρίζει με το «καλημέρα» ότι δεν ενδιαφέρεται να ακούσει την παραμικρή γκρίνια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως και κάποια παράπονα πολιτικών του φίλων, βουλευτών που δεν αξιοποιήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τουναντίον αυτό που τους λέει είναι ότι δεν θα συγχωρήσει οποιαδήποτε ενέργεια που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον εξάδελφο του, υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα.

Η στοχοποίηση

Όπως είναι φυσιολογικό, από αυτή την εξέλιξη έχουν μείνει ορφανά διάφορα «τέκνα του καραμανλισμού» που βλέπουν πως, επειδή δεν είναι και αυτόφωτοι, δύει το άστρο τους. Και φυσικά, κανένας δεν θα τους υπολογίζει. Όπως είναι λογικό, όλοι αυτοί οι κολαούζοι θα κάνουν τα πάντα για να δείξουν ότι είναι απαραίτητοι. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πρωτοσέλιδο της «Εστίας» την προηγούμενη εβδομάδα, όπου «ανακάλυψε» ότι τέσσερις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Απόστολος Πανάς, θα μεταγραφούν στη Νέα Δημοκρατία εφόσον τους υπουργοποιήσει ο πρωθυπουργός στον επόμενο ανασχηματισμό. Μιλάμε για ένα δημοσίευμα, πραγματική προβοκάτσια. Διότι δεν είναι ότι στοχοποιεί τέσσερις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, αλλά υποβιβάζει τον πρωθυπουργό, ότι ενδιαφέρεται για υπόγειες συναλλαγές, σε μία εποχή όπου όλοι του αναγνωρίζουν ότι διαχειρίστηκε άψογα τις δύο κρίσεις (Έβρος, πανδημία). Βέβαια, στη συγκεκριμένη εφημερίδα παρατηρείται συγκέντρωση ορφανών του «καραμανλισμού», στους οποίους δεν δίνει κανένας σημασία. Είτε για την αρθρογραφία τους, είτε για τις «αποκαλύψεις» τους.

Εξάλλου, κάποιοι εκ των «ορφανών» ήδη ψάχνονται για να μεταγραφούν με κάθε επισημότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε χρησιμοποιούν την ιστορική εφημερίδα με διττό στόχο: Πρώτον, για να δείξουν στην Κουμουνδούρου ότι διακρίνονται στον ανταρτοπόλεμο και, δεύτερον, να στείλουν ένα μήνυμα στο Μαξίμου για το πόσο μεγάλη ζημιά μπορούν να δημιουργήσουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς, αγνοούν ότι η μπογιά τους πέρασε και το Μαξίμου γνωρίζει ότι είναι ξεζουμισμένοι και στερούνται ιδεών, ενώ η Κουμουνδούρου, αφού τους χρησιμοποίησε επί τέσσερα χρόνια, τώρα δεν τους έχει ανάγκη. Πάντως, άνθρωποι τόσο από το Μαξίμου, όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη για το δημοσίευμα της «Εστίας» έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι και τόσο αθώος ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος έχει αυτονομηθεί (ο Καραμανλής, όπως λέγεται, του έχει κόψει και την τυπική καλημέρα) και αναζητά στέγη.

Ο Παπανδρέου

Ανάλογα με τον Κώστα Καραμανλή κινείται και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ενδιαφέρεται πρωτίστως για την υστεροφημία του και να μοιραστούν οι ευθύνες για το πρώτο μνημόνιο και στους προκατόχους του, Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη. Ο Γιώργος Παπανδρέου, και λόγω του ότι είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνεχίζει να είναι πολίτης του κόσμου, συναντιέται με ξένους ηγέτες, έχει μία μέγιστη διεθνή παρουσία, ενώ τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα έχει μόνιμη παρουσία σε μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως είναι το CNN και το Euronews. Επίσης, η απήχηση που έχει ως ομιλητής σε ξένα πανεπιστήμια είναι τεράστια και φυσικά τα έσοδά του.

πηγη