Σήμερα η απόφαση για την υπόθεση δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη

Τοπαλούδη

Σήμερα το μεσημέρι στις 12 αναμένεται η απόφαση για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση χθες, σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις για τους δύο νεαρούς που κατηγορούνται για τον φόνο και τον βιασμό της νεαρής κοπέλας στην Ρόδο, υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 2018.

Εντάσεις μεταξύ δικηγόρων και εισαγγελέως

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης ολοκληρώθηκαν χθες, σε μία μέρα με αρκετή ένταση. Αφορμή στάθηκε η αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία κρίθηκε από μερίδα του δικηγορικού κλάδου πως προσβάλει το λειτούργημά τους. Στην διάρκεια της αγόρευσής της, η εισαγγελέας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως «από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας».

Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε τον δικηγορικό κλάδο, με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρη Βερβέσο, να βγάζει ανακοίνωση στην οποία κάλεσε την εισαγγελέα να πάρει πίσω τα όσα είπε και να ζητήσει συγνώμη από τους δικηγόρους «για τα όσα προσβλητικά είπε».

Μάλιστα, ζήτησε να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εις βάρος της εισαγγελέως. Παράλληλα, ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Κλεφτοδήμος, βρέθηκε χθες στο δικαστήριο και διαμαρτυρήθηκε για τα όσα είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.

Έχοντας στο χέρι του την ανακοίνωση του κ. Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος ανέφερε ότι οι εκφράσεις της εισαγγελέως «προσβάλλουν ευθέως και συλλήβδην όλους τους δικηγόρους». Η πρόεδρος επιχείρησε να επιβάλει την τάξη επισημαίνοντας στον σύμβουλο ότι δεν έχει τον λόγο και ότι «υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας, δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος».

Ο κ. Κλεφτοδήμος της απάντησε «εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως». Η εισαγγελέας ζήτησε αμέσως τον λόγο αναφέροντας πως προτίθεται να απέχει, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.

Ειδικότερα, μετά το τέλος των αγορεύσεων, η εισαγγελέας ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της, στον οποίο δήλωσε την πρόθεσή της να δηλώσει αποχή από τη δίκη, αλλά πήρε, όπως είπε, την εντολή να μείνει. Παράλληλα, απαντώντας εκ νέου στις επικρίσεις του κ. Βερβέσου, η εισαγγελέας είπε πως σέβεται και υπολήπτεται το δικηγορικό λειτούργημα, καθώς και πως οι δικηγόροι είναι «συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης».

«Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, θα αναδείξουν ότι είναι καλό για τον πελάτη τους. Τι κάνουμε εδώ τόσους μήνες; Προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, έκανε λόγο και για «εισβολή συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών» στην αίθουσα του δικαστηρίου και για «πογκρόμ Βερβεσού».

 

Η αγόρευσή της μάλιστα, προκάλεσε σχόλια και σε πολιτικό επίπεδο. Ειδικότερα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, σε ανάρτησή του ανέφερε σχετικά με την εισαγγελέας ότι «άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση».

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε την αποπομπή του. Ο ίδιος ο κ. Σκέρτσος με δήλωσή του έδωσε διευκρινήσεις, τονίζοντας πως σέβεται το λειτούργημα του δικαστή, και επισημαίνοντας πως παρερμηνεύτηκαν αυτά που έγραψε και πως θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δικαιωθεί η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη.

πηγη

 

Αρέσει σε %d bloggers: