Νωρίτερα η μετάβαση στα νησιά

O πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με τις διευθύντριες και τους διευθυντές των νοσηλευτικών υπηρεσιών από 12 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Tην προαναγγελθείσα άρση της μετακίνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα την επόμενη Δευτέρα, 18 του μηνός, επιβεβαίωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως την ίδια μέρα «απελευθερώνεται» και η μετακίνηση προς την Κρήτη, καθώς πρόκειται για ένα νησί με υποδομές που μπορούν να αντέξουν τυχόν νέα κρούσματα. Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στο άνοιγμα των υπόλοιπων νησιών στις 25 του μήνα, μία εβδομάδα δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν την 1η Ιουνίου.

Την ίδια μέρα, την 25η Μαΐου, είναι με τα σημερινά δεδομένα αρκετά πιθανό να ανοίξει και η εστίαση, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί και ο καθηγητής Σύψας μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς σχετικά, αν δηλαδή υπάρχει σκέψη για άνοιγμα του κλάδου στις 25 του μήνα, ο καθηγητής το χαρακτήρισε «καλή ιδέα» που θα εξεταστεί αναλόγως βεβαίως και από την πορεία της πανδημίας. Ο αρμόδιος πάντως υφυπουργός κ. Παπαθανάσης ήταν πιο συγκρατημένος, δηλώνοντας πως η βούληση παραμένει για τη 1η Ιουνίου, προσθέτοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει επανεξέταση γύρω στις 20 Μαΐου.

Νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει (ΣΚΑΪ) πως εκείνος θα επιμείνει στο νωρίτερο άνοιγμα ακόμα και κατά μία… ημέρα, καθώς ο τζίρος είναι σημαντικός για πολλούς επιχειρηματίες. Στην ίδια λογική με την εστίαση, ο κ. Σύψας τάχθηκε υπέρ του «πρόωρου» ανοίγματος και των οργανωμένων παραλιών. Η προοπτική αυτή είναι κάτι που εξετάζουν στην κυβέρνηση υπό την πίεση του καιρού, καθώς ήδη από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε «μίνι καλοκαίρι» με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει πάνω από τους 36 βαθμούς, και υπάρχει ο φόβος συνωστισμού στις ελεύθερες παραλίες. Αυτή την ώρα το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι οργανωμένες παραλίες θα ανοίξουν για το Σαββατοκύριακο.

Τα παραπάνω «αποκρυπτογραφούν» τη γενική πρόθεση της κυβέρνησης που είναι το άνοιγμα της χώρας όσο το δυνατόν νωρίτερα αν το επιτρέπει η επιδημιολογική καμπύλη, η οποία προς το παρόν εξελίσσεται ομαλά. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα ληφθούν αποφάσεις υπό καθεστώς πίεσης ή βιασύνης. Και τούτο καθώς στο αρνητικό σενάριο, δηλαδή της αύξησης των κρουσμάτων, το νέο κλείσιμο θα είναι πιο κοστοβόρο και ψυχοφθόρο από την καθυστέρηση του ανοίγματος κατά μία εβδομάδα.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου, πάντως, βρίσκονται εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων της Κομισιόν για τον τουρισμό και τις αερομεταφορές. Μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών πρωτοκόλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί ο τουριστικός τομέας. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα. Κατά πληροφορίες, πάντως, δεν αποκλείεται πριν από το Σαββατοκύριακο, ίσως και την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνει νέο διάγγελμα προς τους πολίτες. Η ημερομηνία κρίνεται κατάλληλη καθώς επίκειται ένα βασικό άνοιγμα της χώρας που αφορά τη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τις διευθύντριες και τους διευθυντές των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών από 12 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών/Νοσηλευτριών, ευχαριστώντας τους γιατί βρέθηκαν «στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης».

πηγη