Σταϊκούρας: Δεν θα προσφύγουμε σε δανεισμό από τον ESM

Σταϊκούρας: Δεν θα προσφύγουμε σε δανεισμό από τον ESM

 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως στο βασικό σενάριο της κυβέρνησης δεν προβλέπεται αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το τι θα κάνει το Μαξίμου εάν αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πιο δυσμενές σενάριο.

Τη χορήγηση δανείων με ιδιαίτερο χαμηλό επιτόκιο προς τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία, αποφάσισαν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup.

Τα δάνεια θα διατεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης και θα σχετίζονται (άμεσα ή έμμεσα) με την πανδημία. Αυτές οι φθηνές πιστοληπτικές γραμμές ύψους 240 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει χρήση των δανείων αυτών, όπως τουλάχιστον ανέφερε σήμερα (Σάββατο) ο Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε πως στο βασικό σενάριο της κυβέρνησης δεν προβλέπεται αυτό το ενδεχόμενο. Όπως ανέφερε, στο σενάριο αυτό το Υπουργείο βασίζεται στη καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, στις σταδιακές εξόδους στις αγορές, καθώς και στα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια.

Πάντως, ο υπουργός δεν σχολίασε τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πιο δυσμενές σενάριο, εξαιτίας μεγαλύτερης ύφεσης από αυτή που προβλέπεται στο βασικό σενάριο του ΥΠ.ΟΙΚ.

Ρευστότητα στις επιχειρήσεις

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε πως στόχος μας το επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με 10 δισ., για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σημείωσε επίσης –χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέριες– πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και δράσεις στους τομείς της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών διότι, όπως τόνισε, αυτοί έχουν κάποια ιδιαιτερότητα και όταν θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με συγκεκριμένους περιορισμούς. Ανήγγειλε επίσης πρωτοβουλίες μέσα στο Μάιο για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που υπέστησαν μείωση των ενοικίων λόγω του κορονοϊού.

πηγη