Α.Παπαγιαννίδης:Πανδημία Κορόνα, τιμές ενέργειας και power-play στην Ανατολική Μεσόγειο

oil

παπαγιαννιδης αντωνης

Σε μια προσπάθεια να αρνηθεί η κριτική για ένα νομοσχέδιο που ασκήθηκε (και ψήφισε) Βουλή το οποίο θα επιτρέψει την διεξαγωγή εξερευνήσεων υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές Natura της Ελλάδας, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζιδάκις εξέφρασε αντιρρρήσεις επισημαίνοντας ότι Οι τιμές της ενέργειας καθιστούν την όλη συζήτηση θέμα θεωρητικού ενδιαφέροντος. Είχε δίκιο.


Πράγμα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας την επαναλαμβανόμενη συνέπεια του ελληνικού υπερπολιτικοποιημένου ποδαρίσματος στο μέτωπο ενέργειας / φυσικών πόρων. Κάθε φορά που γίνονται πολλά υποσχόμενα βήματα για να ξεκινήσουν τον μακρύ, σκληρό, δαπανηρό, απαιτητικό και ευαίσθητο δρόμο της εξερεύνησης και / και ανάπτυξης φυσικού αερίου, τα εμπόδια τείνουν να εμφανίζονται Περιβαλλοντικά θέματα, γραφειοκρατία, πολιτική φαγωμάρα: όταν ο ρυθμός επιταχύνει, όταν ο στόχος κοιτάζει κατά πόσο η εξερεύνηση των γεωτρήσεων θα ξεκινήσουν στο Ιόνιο και στην ηπειρωτική χώρα (Ήπειρος ή Δυτική Πελοπόννησος), είτε για την ενεργοποίηση των αξιώσεων που θα απονομή Στις πιο ευαίσθητες γεωπολιτικές περιοχές νότια της Κρήτης, στη συνέχεια, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δίνει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες αποτελεσματικού περιεχομένου Ή ακόμα και απτή υπόσχεση. Τέτοια είναι η δημιουργία στα μέσα του 2020 για την Ελλάδα, ακριβώς όταν η ExxonMobil, η Total και η ELPE (40-40-20) θα ενεργοποιούσαν σεισμικές έρευνες δυτικά και-νότια της Κρήτης (Για να είναι αλήθεια, η ExxonMobil είχε ήδη αρχίσει να επανεξετάζει τη συνολική ευρωπαϊκή παρουσία της · αυτή είναι μια άλλη ιστορία) Το ξέρω.
Στην πολύ πιο πολλά υποσχόμενη κυπριακή διαμόρφωση, η ENI και η Total ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν (για την άνοιξη του 2021) τις επιχειρήσεις γεώτρησης στο μπλοκ 6 της Κυπριακής ΑΟΖ (πεδίο Cronus) που προγραμματίστηκαν για τον Απρίλιο-Μάιο του και το Κατάρ έχουν μετακινήσει επίσης το δικό τους έργο στο καλοκαίρι του 2021, στο Block 10. Η επίσημη εξήγηση που προσφέρεται είναι ότι η πανδημία κορονοϊού καθιστά αδύνατη την μετακίνηση των συνεργείων γεωτρήσεων, ενώ διαταράσσονται επίσης αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων υλικών. Κανείς δεν θα πίστευε ότι η βουτιά των τιμών της ενέργειας απουσιάζει και για αυτό το περιβάλλον.
Όλα αυτά θα ήταν μια ακόμη περίπτωση γεωοικονομικής μοιρολατρίας: όταν οι άνθρωποι σχεδιάζουν μπροστά σε ενεργειακά θέματα, ο Θεός σνίματα (Φουκουσίμα για πυρηνικά, μελλοντικά, πετρέλαιο σε αρνητικές τιμές για σχιστολιθικά / φυσικό αέριο)
Αλλά αν κάποιος συνεχίσει να κοιτάζει τη συνολική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι υποχρεωμένος να παρατηρήσει ότι υπάρχει ένας ηθοποιός που πεισματικά κινείται: Τουρκία. Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εξερεύνησης της τουρκικής γεώτρησης Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοινώνεται ανανεωμένη τουρκική παρουσία σε περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία είχε παραχωρήσει παραχωρήσεις σε Ο Coronavirus έχει χτυπήσει την Τουρκία μετωπικά · η τουρκική οικονομία βρίσκεται κάτω από διαδοχικά κύματα – αλλά η Άγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει τη
Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης εξέφρασε την απογοήτευση της χώρας του για την τουρκική παράνομη παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ και την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα – αλλά κανείς Οι κυρώσεις που αποφασίζονται από την ΕΕ δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα χαστούκι στον καρπό. Επιπλέον, η μετακίνηση δυτικών πτέρυγων στη Μεσόγειο συναντά κανείς με ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα στο πλαίσιο του (αυτοστυλ) MOU για την οθέτηση θαλάσσιων περιοχών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης Μετά από μεγάλη αναμονή, ξεκίνησε η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ Irini / ειρήνη, υποτίθεται ότι θα αποτρέψει την Τουρκία από τον εξοπλισμό της Λιβύης (ένα διεθνές εμπάργκο όπλων – σε μικρή επωφελείται) · αλλά επικρατεί ένα «πολύ λίγο – πολύ αργά» συναίσθημα.
[www.economia.gr]

πηγη: λογαριασμος fb Α.Παπαγιαννιδη