Παιχνίδια κατασκόπων και μισθοφόρων μεταξύ Βενεζουέλας και ΗΠΑ

Παιχνίδια κατασκόπων και μισθοφόρων μεταξύ Βενεζουέλας και ΗΠΑ

Σκηνές από κατασκοπευτικό θρίλερ θυμίζουν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες μεταξύ Καράκας και Ουάσινγκτον, με τη Βενεζουέλα να καταγγέλλει αποτυχημένη ένοπλη εισβολή Αμερικανών που έχουν σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Διαψεύδει και… ερευνά ο Τραμπ.

Σε δημόσιο μήνυμά του ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 13 «τρομοκράτες» τη Δευτέρα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σχέδιο εισόδου στη χώρα για ανατροπή του με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον. Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν κατά την σύρραξη την Κυριακή, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Ο Μαδούρο, που μίλησε στη δημόσια τηλεόραση VTV, υποστήριξε ότι οι δύο Αμερικανοί που συνελήφθησαν συνδέονται με την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

Διευκρίνισε πως είναι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Silvercorp, ο ιδιοκτήτης της οποίας, πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ, έχει επιβεβαιώσει πως έχει ευθύνη σε αυτή την υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επέδειξε τα διαβατήρια των δύο υπόπτων, που αναγράφουν τα ονόματα Λουκ Ντένμαν, 34 ετών, και Έραν Μπέρι, 41 ετών.

Νωρίτερα χθες, η εισαγγελία της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι προσέλαβε «μισθοφόρους» αντλώντας κεφάλαια από τα έσοδα της χώρας από την πώληση πετρελαίου που έχουν δεσμεύσει οι ΗΠΑ προκειμένου να γίνει απόπειρα «εισβολής» στη χώρα από τη θάλασσα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε την όποια ανάμειξη Αμερικανών στο περιστατικό που το Καράκας ονομάζει αποτυχημένη απόπειρα ένοπλης εισβολής.

«Θα μάθουμε. Μόλις το ακούσαμε, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνησή μας» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Νικολάς Μαδούρο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τις συλλήψεις, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι η κυβέρνηση έπαιξε ρόλο στο περιστατικό.

Από την πλευρά του ο Χουάν Γουαϊδό, ο οποίος πασχίζει να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής της χώρας, παρά το γεγονός ότι η προσπάθειά του να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο απέτυχε ήδη από τις αρχές του 2019, κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση του Καράκας επιχειρεί να στρέψει αλλού την προσοχή των πολιτών, ώστε να «ξεχαστούν» η βαθιά οικονομική κρίση, το πρόβλημα της πανδημίας και η αιματηρή εξέγερση σε φυλακές την περασμένη εβδομάδα.

πηγη