ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτή είναι η κατάσταση στα μαγαζιά κάτω από το σπίτι του Μητσοτάκη (pics)

«Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορωνοϊού εποχή, ζούμε ήδη αλλιώς». Ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμα του ήταν σαφής και ειλικρινής, αφού κάτω από το σπίτι του στο Κολωνάκι, τα περισσότερα καταστήματα έχουν βάλει ήδη οριστικό λουκέτο με τα ενοικιαστήρια και τα πωλητήρια να διαδέχονται το ένα το άλλο. Η επόμενη μέρα που ξεκινά στις 4 Μαϊου φαίνεται ότι θα καταστήσει τους πολίτες νοσταλγούς της προηγούμενης.

Γράφει ο Μιχάλης Ι. Ασημάκης

Το φωτογραφικό οδοιπορικό του PIPERATA.GR στην οδό Τσακάλωφ, από την πλατεία Κολωνακίου έως τη Δημοκρίτου, αποτελεί πρώτο ισχυρό σημάδι των όσων θα επακολουθήσουν. Ακόμη και μαγαζιά πολυτελών ρούχων και υποδημάτων που αποτελούν μέρος αλυσίδας πολυεθνικών εταιριών «εγκατέλειψαν» την Τσακάλωφ, ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα ερήμωσης με πλήθος νέων ενοικιαστηρίων στην Ηρακλείτου και στην Πατριάρχου Ιωακείμ.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία εστάλησαν στην Ε.Ε. για το επόμενο διάστημα προβλέπεται αλματώδης ύφεση, αύξηση της ανεργίας και κάθετη πτώση των εισαγωγών και εξαγωγών. Πάντα κατά την έκθεση η ύφεση θα κινηθεί στο 4,7% το 2020 και θα επιστρέψει σε ισχυρή ανάπτυξη 5,1% το 2021, ενώ η ανεργία θα κινηθεί στο 20% από το 16,8% (σήμερα).

Η επίσημη εκτίμηση, παρότι ιδιαίτερα αρνητική, είναι πολύ καλύτερη από τα αντίστοιχα υφεσιακά μεγέθη που ανακοίνωσαν Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία (μεταξύ 6,8 % και 8,5%), ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση, λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας σε επίπεδο αποτελεσματικότητας μέτρων και διεθνούς απήχησης των ενεργειών της. Όμως, πρόκειται για εκτίμηση, βασισμένη στο λεγόμενο «αισιόδοξο σενάριο». Γιατί η πραγματικότητα και όχι το «απαισιόδοξο σενάριο», είναι διαφορετική σε πολύ μεγάλο βαθμό.