«Αποδείξτε ότι δεν θα εφαρμόσετε την πολιτική των ισχυρών του χρήματος»

«Αποδείξτε ότι δεν θα εφαρμόσετε την πολιτική των ισχυρών του χρήματος»

Γράμμα στον Εμανουέλ Μακρόν στέλνει η Ανί Ερνό, με όλη τη ριζοσπαστικότητα της φωνής μιας συγγραφέως, που μαζί με τον στοχασμό πάνω στις πιο προσωπικές και δύσκολες ανθρώπινες στιγμές (τον θάνατο, τη μνήμη, την οικογένεια) δεν ξέχασε ποτέ τις κοινωνικές ανισότητες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της στα γαλλικά γράμματα.

Η πολυβραβευμένη 80χρονη συγγραφέας (Βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ το 2017 για το σύνολο του έργου της) αποδέχτηκε την πρόσκληση του εκδότη της, Αντουάν Γκαλιμάρ, και συμμετείχε με το κείμενο «Κύριε Πρόεδρε» στη συλλογή «Τracts» (Φυλλάδια), στην οποία γυναίκες και άνδρες των γραμμάτων εκφράζουν με δοκίμιά τους την εποχή μας και τις νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Η Ερνό αντιτάσσει στον νεοφιλελεύθερο, όπως πιστεύει, πολιτικό και ιδεολογικό λόγο του Μακρόν εκείνον που μέσα στην κρίση διεκδικεί έναν καλύτερο κόσμο, μακριά από συνταγές των ισχυρών του χρήματος.

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Gallimard και τον Νώντα Παπαγεωργίου των εκδόσεων Μεταίχμιο, που μας επέτρεψαν τη δημοσίευση του κειμένου, αποκλειστικά για την Ελλάδα, όπως και τη μεταφράστρια της Ερνό, Ρίτα Κολαΐτη. Της χρωστάμε και τη μετάφραση της εντελώς φρέσκιας έκδοσης του διάσημου μυθιστορήματος της Ερνό «Ο τόπος» (Μεταίχμιο), που της είχε χαρίσει το 1984 το Βραβείο Renaudot. Ηρθε, άλλωστε, ο καιρός να την ξανανακαλύψουμε.

Τα βιβλία της, αν και μεταφρασμένα ήδη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 από τις πρωτοπόρες εκδόσεις Χατζηνικολή, είχαν εξαντληθεί. Ας την ξαναδιαβάσουμε μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πέρυσι έφτασε με το παλιότερο αριστούργημά της, την αυτοβιογραφική αφήγηση «Τα χρόνια», στη βραχεία λίστα του Man Booker International (σε μας είχε βγει το 2009 από τις εκδόσεις Πάπυρος).

Κύριε Πρόεδρε,

Σας απευθύνω μια επιστολή/Που ίσως και να τη διαβάσετε/Αν βέβαια έχετε τον χρόνο. Σε σας, που είστε λάτρης της λογοτεχνίας, τούτη η εισαγωγική φράση θυμίζει αναμφίβολα κάτι. Είναι οι πρώτοι στίχοι του «Le Déserteur» (Ο λιποτάκτης), του τραγουδιού που έγραψε ο Μπορίς Βιαν το 1954, ανάμεσα στους πολέμους της Ινδοκίνας και της Αλγερίας.

Σήμερα, μολονότι τον έχετε κηρύξει, δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, ο εχθρός δεν είναι άνθρωπος, δεν είναι κάποιος όμοιός μας, δεν έχει μήτε τη σκέψη μήτε τη βούληση να μας βλάψει, αγνοεί σύνορα, κοινωνικές συνθήκες, αναπαράγεται στα τυφλά πηδώντας πάνω μας, απ’ τον έναν στον άλλον. Τα όπλα, εφόσον αρέσκεστε στο πολεμικό λεξιλόγιο, είναι τα κρεβάτια των νοσοκομείων, οι αναπνευστήρες, οι μάσκες και τα διαγνωστικά τεστ, είναι οι αριθμοί των γιατρών, των επιστημόνων, των νοσηλευτών και του βοηθητικού προσωπικού, είναι η ιατρική έρευνα. Ωστόσο, αφότου αναλάβατε τη διακυβέρνηση της Γαλλίας, κωφεύετε στις ανησυχητικές φωνές του υγειονομικού κόσμου που, εδώ και μήνες, απαιτούσε τα χρειώδη και αυτό που αναγραφόταν στο πανό μιας διαδήλωσης τον περασμένο Νοέμβριο –Το Κράτος μετράει τις πεντάρες του, εμείς θα μετρήσουμε τους νεκρούς– ηχεί σήμερα τραγικά.

Προτιμήσατε να τείνετε ευήκοον ους στα ιδιωτικά συμφέροντα, σε κείνους που εκθειάζουν την απεμπλοκή του Κράτους, τη βελτιστοποίηση των πόρων, με μια γλώσσα τεχνοκρατική, στερημένη από σάρκα, που θολώνει την πραγματικότητα. Κοιτάξτε όμως, τούτη την ώρα είναι τελικά οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές που διασφαλίζουν, ως επί το πλείστον, τη λειτουργία της χώρας, τα νοσοκομεία πρωτίστως -όσο για τις ιδιωτικές κλινικές, αμελητέα είναι η συμβολή τους στην πολεμική σας προσπάθεια-, η δημόσια Εκπαίδευση και οι χιλιάδες κακοπληρωμένοι καθηγητές και δάσκαλοι, τα Ταχυδρομεία, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Ολοι αυτοί για τους οποίους είχατε πει κάποτε πως ήταν ένα τίποτα, είναι σήμερα τα πάντα, μάλιστα, αυτοί που συνεχίζουν να μαζεύουν τα σκουπίδια, να χτυπάνε τα προϊόντα που αγοράζουμε στα ταμεία των σουπερμάρκετ, να φέρνουν στα σπίτια μας πίτσες, να διασφαλίζουν στο ελάχιστο τούτη την αναγκαία ζωή, την υλική ζωή.

Τι περίεργη η επιλογή της λέξης «ανθεκτικότητα», που σημαίνει ανάπλαση μετά από ένα τραύμα. Εμείς δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Προσέξτε ιδιαίτερα, κύριε Πρόεδρε, τις επιπτώσεις αυτής της περιόδου του εγκλεισμού, της διατάραξης της ροής των πραγμάτων. Είναι μια περίοδος που ευνοεί τον στοχασμό, τα ερωτήματα, μια περίοδος για να οραματιστούμε έναν καινούργιο κόσμο. Οχι ασφαλώς αυτόν που εσείς εκθειάζετε ακατάπαυστα και που, σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις, ετοιμάζεται δυστυχώς να ανακάμψει αμελλητί. Πολιτικοί ιθύνοντες και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ξαναρχίζουν ήδη ανενδοίαστα τη γνωστή νεοφιλελεύθερη επωδό «περισσότερη δουλειά», μέχρι 60 ώρες τη βδομάδα, συνιστούν δε τη «στήριξη των αγορών». Και ποιος μας λέει ότι οι νόμοι που περιορίζουν σήμερα την ελευθερία μας δεν θα ισχύουν και αύριο;

Είμαστε πολλοί εμείς που δεν θέλουμε πια τον κόσμο όπου η επιδημία αποκάλυψε τις κραυγαλέες ανισότητές του, την άβυσσο που υπάρχει ανάμεσα στον εγκλεισμό μιας επταμελούς οικογένειας σε 60 τετραγωνικά και σε κείνον των ενοίκων μιας πολυτελούς εξοχικής ή παραθαλάσσιας κατοικίας. Είμαστε πολλοί εμείς που θέλουμε, αντιθέτως, έναν κόσμο όπου οι βασικές ανάγκες, υγιεινή διατροφή, περίθαλψη, στέγαση, εκπαίδευση, θα καλύπτονται για όλους, έναν κόσμο του οποίου τη δυνατότητα ύπαρξης αποδεικνύει ακριβώς η παρούσα αλληλεγγύη. Λέγεται ότι σας εξέλεξαν οι ισχυροί του χρήματος, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα λόμπι, και ότι, συνεπώς, οφείλετε να εφαρμόζετε πάντα την πολιτική που τους ευνοεί. Θα μπορούσατε, αύριο κιόλας, να αποδείξετε ότι αυτό δεν ισχύει.

Να ξέρετε όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν θα αφήσουμε να υφαρπάξουν τη ζωή μας, μονάχα αυτήν έχουμε, και «τίποτα δεν αξίζει όσο η ζωή» – τραγούδι, και πάλι, του Αλέν Σουσόν. Μήτε και να φιμώσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, όπως αυτή που επέτρεψε στην επιστολή μου -σε αντίθεση με κείνη του, απαγορευμένου στο ραδιόφωνο, Μπορίς Βιαν- να διαβαστεί σήμερα το πρωί σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό εθνικής εμβέλειας.

Ζερζί, 30 Μαρτίου 2020

πηγη