Βοήθεια 10 δισ. στη Lufthansa με σοβαρά ανταλλάγματα

Βοήθεια 10 δισ. στη Lufthansa με σοβαρά ανταλλάγματα

 

Ο γερμανικός κολοσσός χρειάζεται επειγόντως χρήματα. Πολλά χρήματα. Το κράτος μπορεί να τα προσφέρει αλλά θέλει ως αντάλλαγμα μεταξύ άλλων, μετοχές και να έχει το δικαίωμα βέτο στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Der Spiegel η κυβέρνηση για να δώσει την οικονομική βοήθεια ζητάει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο συνολικά 25,1%. Οι διαπραγματεύσεις κινούνται σε αυτό το πλαίσιο: πεντέμισι δισ. ευρώ για το 9% του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα ψήφου, ως «σιωπηλός εταίρος», άλλο 1 δισ. ευρώ για απευθείας αγορά μετοχών με δικαίωμα βέτο και ψήφο στο ΔΣ του ομίλου και άλλα 3,5 δισ. ευρώ μέσω της κρατικής τράπεζας Kreditanstalt für Wiederaufbau (KFW), με κρατικές εγγυήσεις. Στην περίπτωση δε που οι άλλες χώρες- η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ελβετία, στηρίξουν τις θυγατρικές της Lufthansa που έχουν έδρα εκεί, τότε αυτό θα ληφθεί υπόψη.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι «οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται». Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την Τετάρτη ότι η Lufthansa διαπραγματεύεται πακέτο στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει με δάνεια από Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία ύψους 6 δις. και μετοχές έναντι 3 δισ. ευρώ.

Ανησυχητικά νούμερα

Η Lufthansa σχεδιάζει να μειώσει τον στόλο της κατά περίπου 100 αεροσκάφη με αποτέλεσμα οι αερογραμμές να έχουν περίπου 10.000 πλεονάζον προσωπικό, είπε σήμερα ο διευθύνων σύμβολους στους μετόχους του Ομίλου. Ο Κάρστεν Σπορ ανακοίνωσε ότι για το πρώτο τρίμηνο του έτους προβλέπονται ζημιές 1,2 δισ. ευρώ και προειδοποίησε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ακόμα χειρότερο. Από τα 760 αεροσκάφη της Lufthansa τα 700 είναι καθηλωμένα και η εταιρεία, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, αναγκάστηκε να ματαιώσει περίπου 3.000 πτήσεις την ημέρα καταγράφοντας πτώση 99%  στην επιβατική κίνηση, ενώ έχει θέσει 80.000 υπαλλήλους της σε μειωμένο ωράριο.

πηγη