Γ. Βαρουφάκης: Το έλλειμμα φέτος και το επόμενο έτος θα φθάσει στο 15%

Ζοφερές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ότι «ο λόγος σας αντιπροσωπεύει τον θρίαμβο της προπαγάνδας επί της αλήθειας, θυμίζει ανοιχτή συγκέντρωση προεκλογικής περιόδου».

Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση και η ύφεση ήταν ορατή πριν από την πανδημία και εκτίμησε ότι το έλλειμμα φέτος και το επόμενο έτος θα φθάσει στο 15% και αυτός θα είναι ο λόγος που οι εταίροι θα έρθουν και θα απαιτήσουν την λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι επιδόθηκε στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» όπως έκαναν όλοι οι πρωθυπουργοί πριν από κάθε μνημόνιο.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βαρουφάκης προς τον πρωθυπουργό είναι:

1 . Πόσα θα δανειστεί η κυβέρνηση τη διετία 2020-2021. Θα δανειστεί από ΕΜΣ ή ομόλογα με ποια αναλογία;

2. Θα μειώσει η κυβέρνηση τους μισθούς στο δημόσιο;

3. Στον ιδιωτικό τομέα τι θα κάνει με τον κατώτατο μισθό;

4. Θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις;

5. Πόση λιτότητα προσμένετε να σας επιβάλλουν του χρόνου;

6. Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Θα κρατικοποιηθούν όμως, οι τράπεζες; Το Δημόσιο θα έχει τον έλεγχο στις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων;

7. Τι θα κάνει η κυβέρνηση με το σχέδιο Ηρακλής για το κόκκινα δάνεια που ήδη είναι άχρηστο.

Για το τελευταίο αυτό ερώτημα ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι θα κάνει, υποστηρίζοντας ότι αν δεν απαντήσει, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι δέσμιος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι στην καλύτερη περίπτωση το ΑΕΠ θα μειωθεί περίπου κατά 15% τη διετία 2020- 2021 και πρόσθεσε ότι για τα επόμενα 8-9 χρόνια το δημοσιονομικό κενό θα είναι κατ΄ ελάχιστο 60 δις ευρώ γι αυτό και το κόμμα του ζητούσε ευρωομόλογο και ήταν ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε λιτότητα.

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης που αποφάσισε η ΕΕ, επιτέθηκε με οξύτητα τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ταμείο και ότι είναι φύλο συκής. Δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ μέσα, είπε ο κ. Βαρουφάκης, γιατί κάθε κράτος θα δώσει εγγυήσεις στην Επιτροπή ώστε να δανειστεί 250-300 δισ. και μετά θα γίνει μόχλευση ώστε να φθάσει στο 1-1,5 τρισ. ευρώ. Αυτή είναι η τακτική της Lehman Brothers, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αναφερόμενος στην αμερικανική τράπεζα και την κρίση που προκάλεσε διεθνώς.

Γ. Βαρουφάκης (δευτερολογία): Νέα επίθεση στον πρωθυπουργό για την απουσία εκτιμήσεων και δράσεων σχετικά με την ύφεση

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό και στην δευτερολογία του άσκησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, απαντώντας στη θέση που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του ότι δεν είναι δυνατή αυτή η πρόβλεψη για το ποσοστό ύφεσης που θα έχει η χώρα μας.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ελληνικός λαός θέλει να ακούσει εκτιμήσεις και πως αυτές συνδέονται με δράσεις. Αυτό που θέλει από εσάς, είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είναι να ακούσει μια εκτίμηση και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται σε αυτή τη βάση των εκτιμήσεων, να κάνει το ένα ή το άλλο αν αλλάξουν οι εκτιμήσεις. «Αν το οικονομικό σας επιτελείο δεν κάνει εκτιμήσεις τότε μιλάμε για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε: «Αν έχετε εκτιμήσεις και ξέρετε τι θα κάνετε και δεν ενημερώνετε το Κοινοβούλιο τότε παραβιάζετε τη διαδικασία ενημέρωσης του που εσείς ζητήσατε. Εκτός και αν δεν έχετε κατανομή εκτιμήσεων οπότε πρέπει να παραιτηθείτε, χθες μάλιστα».

Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τα επτά ερωτήματα που έθεσε στον πρωθυπουργό κατά την πρωτολογία του και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ποια από τις απαιτήσεις της τρόικας θα είναι κόκκινη γραμμή ή αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε όλες τις απαιτήσεις που θα προβάλλουν οι εταίροι.

Επικαλούμενος μια αναφορά του πρωθυπουργού, ότι δίνει μάχη για να μην αυξηθεί το χρέος, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης παραπλανά τη Βουλή και προσέθεσε ότι αυτή τη μάχη την έχασε ήδη η κυβέρνηση καθώς δεν έθεσε βέτο, επαναλαμβάνοντας μάλιστα την ανάγκη, έστω και σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση να θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για να σωθεί η χώρα, διαφορετικά, εκτίμησε, «σιδερόφρακτες γερμανικές στρατιές θα περάσουν από αυτή τη χώρα». Η Ελλάδα, είπε ο κ. Βαρουφάκης, μπορεί να έχει το μικρότερο αριθμό θυμάτων αλλά θα έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό πεινασμένων.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, είπε ότι με αυτά που λέει ο κ.Μητσοτάκης πλήττει και τη δική του αξιοπιστία, καθώς όπως σημείωσε, τότε υπήρχαν δύο επιλογές: «Μνημόνιο ή αναδιάρθρωση χρέους με την τότε κυβέρνηση να επιλέγει την αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς ωστόσο επιτυχία». Υπογράμμισε επίσης ότι την περίοδο εκείνη η ΝΔ χειροκροτούσε τον Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει πρόωρες εκλογές, προκειμένου στη συνέχεια να περάσει το πέμπτο μνημόνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ