Από 1η Ιουνίου ανοίγουν πάλι καφέ και εστιατόρια – Τα επτά στάδια χαλάρωσης των μέτρων

Από 1η Ιουνίου ανοίγουν πάλι καφέ και εστιατόρια - Τα επτά στάδια χαλάρωσης των μέτρων
Tα επτά στάδια της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
Όπως είπε, τα τρία πρώτα είναι στις 4, 11 και 18 Μαΐου, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα στάδια θα είναι εντός Ιουνίου.
Σε πρώτη φάση, τη Δευτέρα 4 Μαΐου ανοίγουν πάλι οι εταιρείες λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων ανέφερε βιβλιοπωλεία, οπτικά, καταστήματα με αθλητικό εξοπλισμό, εταιρίες που πωλούν φυτά.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι στα καταστήματα έως 20 τ.μ επιτρέπεται η παρουσία έως 4 ατόμων – για άνω των 100 τ.μ. μέχρι 12 ατόμων + ένα άτομο ανά 15 τ.μ.
Σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε, απελευθερώνεται η μετακίνηση για κλάδους λαϊκών αγορών από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση σε αυτή τη φάση επιστρέφουν περίπου 68.500 εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, δηλαδή περίπου το 10% όσων εργάζονται σε επιχειρήσει που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Σε αυτή τη φάση ανοίγουν επίσης κέντρα αισθητικής, για τα οποία προβλέπεται διευρυμένο ωράριο 7 το πρωί με 10 το βράδυ καθημερινές και 7 το πρωί με 10 το βράδυ τα Σάββατα. Θα απαιτείται όμως η χρήση μάσκας και γαντιών και θα ισχύει ο περιορισμός ανά εμβαδόν.
Στις 4 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα ΚΤΕΟ, μόνο κατόπιν ραντεβού και με την υποχρέωση να διατηρούν κατάλογο πελατών και να το επιδεικνύουν σε έλεγχο. Και εδώ θα προβλέπεται αυστηρά η χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικού.
Παράλληλα, σε αυτή τη φάση, εξήγησε πως θα εξακολουθούν να ισχύουν τα προληπτικά μέτρα για σούπερ μάρκετ για απόσταση δύο μέτρων, ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά, τα μέτρα για λαϊκές αγορές και ταυτόχρονα θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι παράλληλες αγορές.
Επίσης, είπε ισχύει ο περιορισμός για δύο τεμάχια σε αγορά αντισηπτικών.
Το δεύτερο στάδιο, στις 11 Μαΐου, ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, επανέρχονται στις λαϊκές αγορές τα βιομηχανικά είδη και επανεκκινούν τη λειτουργία τους οι σχολές οδηγών με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Στις 18 Μαΐου αρχίζουν πάλι να λειτουργούν  ζωολογικά πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι, και πρακτορεία ΟΠΑΠ αλλά για τα τελευταία ειδικά με αυστηρούς κανόνες. Όπως εξήγησε δεν θα επιτρέπονται καθήμενοι και θα μπορούν έως 4 άτομα ανά 20 τετραγωνικά κοκ.
Την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εργαζόμενους και πελάτες.
Επίσης, παίρνει πάλι εμπρός η εστίαση αλλά με αυστηρά μέτρα.
Έτσι, εστιατόρια και καφετέριες θα μπορούν να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τραπεζιών και stand, θα επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης ανά τρία τετραγωνικά, ενώ σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι τέσσερα άτομα.