«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α’ κατοικίας

«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας

Μπροστά σε ένα τείχος άρνησης των θεσμών βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο συζητήθηκε σε ανώτερο επίπεδο (principal), με αποτέλεσμα να μην βγει λευκός καπνός, όπως ευελπιστούσε το υπουργείο Οικονομικών, για το θέμα της παράτασης του πλαισίου που λήγει στις 30 Απριλίου, ούτε όμως και για το χρονοδιάγραμμα του νέου πτωχευτικού.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στους 9 μήνες διακυβέρνησης, στριμώχνεται από τους θεσμούς και μάλιστα εν μέσω ακραίων οικονομικών συνθηκών λόγω κορονοϊου.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο εκφράζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της εκτιμώντας ότι οι παρούσες συνθήκες επιβάλλουν την εξεύρεση λύσης. Οι θεσμοί ωστόσο δεν φαίνεται να … αντιλαμβάνονται γιατί ο κορονοϊος σχετίζεται με την προστασία της πρώτης κατοικίας (!)

Και γι’ αυτό το λόγο και πάντα στο πλαίσιο της …ευρωπαϊκής αλληλεγγύης (?) ζητούν μετ’ επιτάσεως το νέο πτωχευτικό που ενσωματώνει τη δεύτερη ευκαιρία να έχει ψηφιστεί 1,5 μήνα μετά τη λήξη του «συναγερμού COVID 19».

Το διάστημα μεταξύ 1ης Μαϊου και ψήφισης του νέου πτωχευτικού θα αποτελέσει στην πραγματικότητα την άτυπη παράταση της πρώτης κατοικίας. Εκτός αν το θέμα λυθεί τις επόμενες ημέρες σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που φαίνεται να είναι και πιο πιθανό σενάριο.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί ζητούν να λήξει και η δυνατότητα ένταξης στη δικαστική προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη, στο οποίο εντάσσονται μηνιαίως 15.000 δανειολήπτες που μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα προστασίας χωρίς να πληρώνουν, ωστόσο πολλοί από αυτούς έχουν κούρεμα των οφειλών τους και ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Υπογραμμίζεται ότι αν και η κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία νοικοκυριών και επιχειρήσεων ζητάει από τα κράτη μέλη να προσαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η Ελλάδα προτείνει την υιοθέτηση της οδηγίας έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2021.

πηγη