«Βρέχει» δισ. από Γαλλία και Ολλανδία για τη διάσωση της Air France-KLM

«Βρέχει» δισ. από Γαλλία και Ολλανδία για τη διάσωση της Air France-KLM

 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη (των φορολογούμενων) ετοιμάζονται να βάλουν Γαλλία και Ολλανδία με στόχο να προκύψει πακέτο βοήθειας προς τον αεροπορικό κολοσσό Ari France – KLM, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση του κορονοϊού.

Η γαλλική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ θα στηρίξει την αεροπορική εταιρεία με ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο δεν εξετάζει την πιθανότητα κρατικοποίησής της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Λεμέρ διευκρίνισε ότι η βοήθεια θα δοθεί με τη μορφή δανείων: 4 δισεκ. τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση και άλλα 3 δισεκ. απευθείας από το κράτος. «Πρέπει να σώσουμε την εθνική εταιρεία μας», είπε, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό» αυτό το σχέδιο διάσωσης.

«Τα αεροσκάφη της Air France είναι καθηλωμένα στο έδαφος, για αυτό πρέπει να την στηρίξουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο όμιλος «θα γίνει η πιο φιλική προς το περιβάλλον αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται παράλληλα και ένα σχέδιο στήριξης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, ύψους περίπου 5 δισεκ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα, ανακοίνωνε στη χώρα του ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την KLM, θυγατρική του ομίλου Air France-KLM, με ποσό που θα φτάνει τα 2-4 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να ξεπεράσει την κρίση.

«Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 2-4 δισεκ. ευρώ», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες είναι ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. Πιθανότατα όμως θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό τραπεζικών δανείων και κρατικών εγγυήσεων.

πηγη