Αλ. Τσίπρας: Η στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν σημαίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση

«Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τη πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ως αδυναμία ή – ακόμη χειρότερα – ως λευκή επιταγή, να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της 5ης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της «τηλεκατάρτισης-φιάσκο», ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι «η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κριτικής προς την κυβέρνηση από τα μεγάλα ενημερωτικά συγκροτήματα, θα αποτελέσει επαρκή ασπίδα προστασίας». Είπε ότι αυτή και η «απόλυτη αποσιώπηση κάθε κριτικής και αντιπολιτευτικής φωνής των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αρκετή για να κρύψει, να συγκαλύψει, ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα, αλλά και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας, στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια: των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών». Είπε ότι από την «γενικευμένη κατακραυγή και τη δυνατότητα να μεταδίδονται τα γεγονότα με μεγάλη ταχύτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» που οδήγησε στην «κακήν κακώς» ακύρωση της τηλεκατάρτισης, εκτέθηκαν «ανεπανόρθωτα» τόσο η κυβέρνηση όσο και το «συστημικό δημοσιογραφικό κατεστημένο που τη στηρίζει».

Έθεσε ερωτήματα τόσο προς τον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ. Βρούτση. «Τι ακριβώς πήρε πίσω ο κ. Μητσοτάκης; Τι ακριβώς ακύρωσε; Ποιος έχει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα που πήγε να στηθεί; Γιατί αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει σήμερα στην ερώτηση που του έθεσα τη Τρίτη το πρωί, και για 24 ώρες συνέχιζε να δίνει εντολή στον υπουργό και στα στελέχη του να παρελαύνουν στα ΜΜΕ και να υπερασπίζονται με ψέματα το πρόγραμμα αυτό;».

Απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση ζήτησε να απαντήσει ένα ερώτημα: «Μόνος του την έστησε τη δουλειά; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά ή όχι; Αυτό να μας απαντήσει, τίποτα άλλο». «Αν δεν δώσει καμία απάντηση, ο νοών νοήτω» ανέφερε και προσέθεσε πως αν ο υπουργός Εργασίας δεν απαντήσει «σημαίνει ότι μαζί τα φτιάξατε» και πως «τότε θα πρέπει να δώσει την απάντηση ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα και η απάντηση αυτή μόνο με έναν τρόπο μπορεί να δοθεί πειστικά, με την αποπομπή του κ. Βρούτση από το υπουργικό αξίωμα, οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί απόδειξη συνενοχής».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέδρασε ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι επιστημονικοί φορείς έλεγαν ότι τα κοινοτικά χρήματα μπορούν να δοθούν χωρίς μεσάζοντες στους δικαιούχους, ούτε όταν έλεγε πως «είναι αδιανόητο ως προϋπόθεση για τα 600 ευρώ για κάθε δικαιούχο, να πηγαίνουν 470 στους μεσάζοντες», ούτε όταν έγιναν viral τα «μαργαριτάρια» της μετάφρασης της «ψευτοκατάρτισης». Μίλησε για «μαζικό εξευτελισμό»» του επιστημονικού χώρου «για να κονομήσουν κάποιοι κολλητοί σας» και προσέθεσε ότι «το αυτί του κ. Μητσοτάκη ίδρωσε και αναγκάστηκε να το πάρει πίσω, μόλις είδε το φως της δημοσιότητας από δημοσιογραφικές έρευνες ότι σύμβουλοι υπουργών και φίλοι της κυβέρνησης σχετίζονται με αυτά τα λίγα ΚΕΚ που θα έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτά προέκυψαν από «έντυπα διαδικτυακά που έχετε φροντίσει να μην είναι στη ζωή, γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνει τηλέφωνα έναν προς έναν, όπως μαθαίνω, ορισμένους εκ των μεγάλων ιδιοκτητών που δίνουν διαφήμιση στα ΜΜΕ, για να μη δίνουν, γιατί δεν θέλετε να υπάρχει ίχνος κριτικής». «Αυτά τα μέσα όμως έβγαλαν μια είδηση ότι μετακλητή νομική σύμβουλος της γγ κ. Στρατινάκη, είναι που βρίσκεται πίσω από αυτή την υπόθεση. Και το ερώτημα είναι ποιος την τοποθέτησε; Ο κ. Βρούτσης ή το Μαξίμου;», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος σε αυτή καθαυτή την υπόθεση των voucher, ο κ. Τσίπρας μίλησε για 90 εκατ. παραπάνω από το Δημόσιο ταμείο, «χωρίς λόγο, αφού λόγω του κορονοϊού οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απευθείας, άμεση ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση καταρτίσεων». Επ’ αυτού κατέθεσε και το σχετικό έγγραφο της Κομισιόν στα πρακτικά και ανέφερε: «Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Βρούτσης όταν έβγαινε κάθε μέρα και έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Δεν το ήξερε αυτό ο κ. Μητσοτάκης;».

Είπε ότι έτσι οι επαγγελματίες παίρνουν λιγότερα χρήματα, για να πάρουν περισσότερα οι «μεσάζοντες», αναφέροντας πως αν οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες έπαιρναν απευθείας 800 ευρώ, το συνολικό κόστος θα ήταν 144 εκατομμύρια, ενώ τώρα μέσω voucher, έφυγαν 193 εκατ., «δηλαδή σχεδόν 85 εκατ. στους μεσάζοντες και από αυτά η μερίδα του λέοντος σε 6 μόνο ΚΕΚ των οποίων οι πλατφόρμες εγκρίθηκαν». «Πόσα αλήθεια θα εισέπρατταν αυτά τα 6 προνομιούχα ΚΕΚ που θα νοίκιαζαν τις πλατφόρμες τους στα υπόλοιπα ΚΕΚ της χώρας; Κάποιοι κάνουν λόγο για 35 εκατομμύρια ευρώ. Σαφής απάντηση από την κυβέρνηση δεν υπάρχει. Αλλά θα αναγκαστεί να τη δώσει», είπε. Χαρακτήρισε ως «αποκορύφωμα της απάτης» ότι μέσα σε τρεις μέρες από την πρόσκληση προς τα ΚΕΚ. «τα 6 ΚΕΚ κατέθεσαν εκπαιδευτικό υλικό για 10 ολόκληρες ειδικότητες, χιλιάδων σελίδων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ομιλία του με κριτική για τη νομοθέτηση με ΠΝΠ, τονίζοντας πως οι πολίτες είναι σε καραντίνα, «η Δημοκρατία όμως δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα επ’ αόριστον». Ανέφερε ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν εκδοθεί 9 ΠΝΠ, που «δεν περιλαμβάνουν μόνο τα έκτακτα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης».

Μιλώντας για το σχεδιαζόμενο άνοιγμα δικαστηρίων και υποθηκοφυλακείων, σχολίασε πως κάποιοι λένε ότι γίνεται για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των τραπεζών και funds για τις προσημειώσεις ακινήτων και τις κατασχέσεις. «Τα δικαστήρια θα δουλεύουν για να γίνεται η δουλειά των τραπεζών, αλλά εσείς εδώ θα νομοθετείτε με ΠΝΠ και ο κ. Μητσοτάκης θα το σκάει από την ώρα του Πρωθυπουργού να δώσει απαντήσεις και θα μας απευθύνεται μόνο με διαγγέλματα, λες και είναι αυτοκράτορας», σχολίασε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας ότι η μεταμνημονιακή υποχρέωση δεν λέει ότι δεν θα υπάρχει καμία προστασία μετά την 30η Απριλίου, «όμως έχει φτάσει η ημερομηνία και εσάς ούτε τώρα ιδρώνει το αυτί σας». Τόνισε ότι αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας και αυτοί είναι που θα θέσουν το θέμα αν αφεθεί χωρίς προστασία η πρώτη κατοικία.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα επανακαταθέσει την ερώτηση προς τον πρωθυπουργό να έρθει την άλλη Παρασκευή, με επικαιροποιημένα ερωτήματα, και πως για το θέμα της οικονομίας θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση.

Είπε ότι εξαιτίας της «αδράνειας και της πολιτικής» της κυβέρνηση, αυτό που έρχεται δεν θα είναι μόνο δύσκολο, αλλά και οδυνηρό, κατηγορώντας τη ότι δεν έλαβε οριζόντια και εμπροσθοβαρώς μέτρα. «Αν συνεχίσετε έτσι θα φτάσουμε σε ένα σημείο τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο να είμαστε «ταπί και ψύχραιμοι» και υπερχρεωμένοι ως χώρα και με τεράστια ύφεση και χιλιάδες λουκέτα, αλλά και χωρίς το «μαξιλάρι» που θα το έχετε σπαταλήσει χωρίς να στηρίξετε την κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της εκτίμησης του διοικητή της ΤτΕ για ύφεση 4% το 2020, όμως τόνισε πως οποιοδήποτε ποσοστό καταγραφεί πάνω από το 4% που προέβλεψε ο κ. Στουρνάρας και πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, «θα είναι έργο» του κ. Μητσοτάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ