Χρειαζόμαστε τη δική μας Task Force… χθες

Task Force καουτσούκ σφραγίδα — Διανυσματικό Αρχείο © lkeskinen0 ...

Χρειαζόμαστε τη δική μας Task Force... χθεςΤου Άγη Βερούτη

Όταν κάποιες καταστάσεις είναι τόσο περίπλοκες που να χρειάζονται διαθέσιμο χρόνο και  τεχνοκρατική αντίληψη πέραν αυτών που μπορεί να διαθέτει κάποιος υπουργός ή υφυπουργός ή συμβουλος αυτών μέσα από το αμερικανικό cabinet, η Αμερική που είναι η πρωθιέρεια της αποτελεσματικότητας δημιουργεί ένα Προεδρικό Συμβούλιο ή ένα Task Force.

Σκοπός αυτών είναι να διαχειριστούν την ανάλυση του συνόλου των στοιχείων που επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τη δύσκολη αυτή κατάσταση, να περιγράψουν την πραγματική υπόσταση του θέματος και κατόπιν να συνθέσουν τις οποίες εναλλακτικές επιλογές θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση του θέματος, ώστε ο πρόεδρος ή η κυβέρνηση να μπορέσει να πάρει τις σωστές πολιτικες αποφάσεις που θα επιφέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Σε ένα τέτοιο Προεδρικό Συμβούλιο (για την Αειφόρο Ανάπτυξη) είχα την καλή τύχη να συμμετέχω στην αρχή της συμβουλευτικής καριέρας μου στην Αμερική πριν από περισσότερο από 20 χρόνια, και αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο συγχρονισμός ελβετικού ρολογιού ή καλύτερα ρωσικού μπαλέτου, με τον όποιον δεκάδες θεματικές ομάδες εργασίας προχωρούσαν στην έγκαιρη δημιουργία των συστατικών της έκθεσης, η οποία τελικά παραδόθηκε στον τότε αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον από το γραφείο του αντιπροέδρου του Αλ Γκορ ο οποίος μετέπειτα πήρε και το Νόμπελ Ειρήνης για τη δουλειά του αναφορικά με τη διάσωση του πλανήτη από την περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή.

Είναι βέβαιο ότι όσο κατάλληλοι και αν είναι οι τεχνοκράτες για να περιγράψουν το πρόβλημα και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, τόσο είναι και ακατάλληλοι να ζυγίσουν και να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις. Για αυτό υπάρχει η κυβέρνηση με τους πολιτικούς που την απαρτίζουν, οι οποίοι πρέπει να είναι όσο δυνατόν καλύτερα πληροφορημένοι για να λάβουν τις σωστές αποφάσεις.

Μια τέτοια task force σχηματίζεται αυτή τη στιγμή κατόπιν εντολής του Αμερικάνου Προέδρου, για να αναλύσει την κατάσταση σε βάθος και να προτείνει τις λύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την έξοδο από την οικονομική κρίση που έρχεται μετά την υγειονομική κρίση του COVID-19.

Είναι βέβαιο ότι και η Ευρώπη θα σχηματίσει αργά ή γρήγορα το αντίστοιχο task force το οποίο όμως είναι εξίσου βέβαιο ότι θα εστιάσει πολύ περισσότερο στις μεγάλες οικονομικές μηχανές της Ευρώπης που είναι οι οικονομίες των μεγάλων βορειοευρωπαϊκών χωρών παρά στη μεσαίου μεγεθους ελληνική οικονομία.

Χρειαζόμαστε μια εντελώς δική μας task force που θα εστιάσει στην Ελλάδα για να προτείνει λύσεις που θα κάνουν local optimization. Με επικεφαλής έναν πολιτικό-τεχνοκράτη ο οποίος θα συντονίσει το όλο τιτάνειο έργο που θα κληθεί να παράξει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Διαφορετικά θα χάσουμε ίσως τη μοναδική ευκαιρία των τελευταίων 75 ετών να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας ως χώρα σε μια εκδοχή μας καλύτερη από οποιαδήποτε φαίνεται δυνατή σήμερα.

Δεν ξέρω αν θα πρέπει να δούμε σοβαρά πάλι τη μεταποίηση, την αυτοματοποιημένη πλέον βιομηχανία, την ανανεώσιμη ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη ή κάτι άλλο. Πάντως οι οικονομικές μηχανές της χώρας που δούλευαν ως τώρα μάλλον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μας τραβήξουν από την κινούμενη άμμο που βρισκόμαστε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο χρόνος μετράει ανάποδα…

πηγη