Στη Γαλλία πάνω από 10 εκατ. μισθωτοί σε καθεστώς μερικής ανεργίας

Στη Γαλλία πάνω από 10 εκατ. μισθωτοί σε καθεστώς μερικής ανεργίας
Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια μισθωτοί στη Γαλλία, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους δύο που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκονται σε καθεστώς μερικής ανεργίας, ένας «σημαντικός» αριθμός, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό.

«Σήμερα το πρωί στη Γαλλία υπάρχουν 10,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι ο μισθός των οποίων καταβάλλεται από το κράτος, από το υπουργείο Εργασίας, διότι βρίσκονται σε καθεστώς μερικής ανεργίας», εξήγησε η Πενικό, στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business.

Η ρύθμιση αυτή, που επιτρέπει στους μισθωτούς στη Γαλλία να λαμβάνουν το 70% του μικτού μισθού τους και το 84% του καθαρού μισθού τους, αφορά πλέον 820.000 εταιρείες, δηλαδή περισσότερες από 6 στις 10.

«Είναι σημαντικό, δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας», συνέχισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνουν «μέρα με την ημέρα».

Η κρίση του κορονοϊού ανάγκασε πολλούς κλάδους της οικονομίας να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους, κυρίως αυτόν της εστίασης και της φιλοξενίας στον οποίο 9 στους 10 μισθωτούς έχουν τεθεί πλέον σε καθεστώς μερικής ανεργίας. Στον κλάδο των κατασκευών και των δημόσιων έργων το 93% των μισθωτών έχει τεθεί σε καθεστώς μερικής ανεργίας, εξήγησε η Πενικό.

Λόγω της επιδημίας δόθηκαν περίπου 3,2 εκατομμύρια άδειες στη Γαλλία, κυρίως σε ασθενείς εργαζόμενους ή σε αυτούς που ανήκουν σε «ευάλωτες» ομάδες, αλλά κυρίως κυρίως σε όσους χρειάζεται να φροντίζουν τα παιδιά τους τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, ανακοίνωσε από την πλευρά της η υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας.

Εξάλλου τα δάνεια με εγγύηση του γαλλικού κράτους που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας στη διάρκεια της περιόδου της καραντίνας πλησιάζουν το ποσό των 40 δισεκ. ευρώ, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας επενδύσεων Bpifrance Νικολά Ντιφούρκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ανακοινώσει στις 16 Μαρτίου ότι το γαλλικό κράτος μπορεί να δαπανήσε έως 300 δισεκ. ευρώ για τα δάνεια αυτά.

Από μέσα Ιουνίου επιστροφή στην εστίαση

AP Photo/Daniel Cole

Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ μπορεί να ανοίξουν πάλι από τις 15 Ιουνίου στη Γαλλία.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα σε συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η 15η Ιουνίου είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Απομένει να διευκρινιστούν οι συνθήκες άρσης των μέτρων γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πελάτες ενώ ταυτόχρονα θα τηρούνται και οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους, δηλαδή το τουλάχιστον ένα μέτρο σε μια αίθουσα εστιατορίου.

πηγη