«Εμπροσθοβαρή μέτρα τώρα, για να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση»

asdqs

Αλέξης Τσίπρας

Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει εγκαίρως σε οριζόντια μέτρα με προληπτικό χαρακτήρα ♦ Πλεονέκτημα το μαξιλάρι ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως με την πολιτική που ακολουθεί η Ν.Δ. υπάρχει κίνδυνος νέων μνημονίων

Να προχωρήσει εγκαίρως σε οριζόντια μέτρα με προληπτικό χαρακτήρα για να αντιμετωπίσει την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, κάλεσε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΚΟΝΤΡΑ, σήμερα (Τετάρτη) το βράδυ, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να ληφθούν άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο βαθιάς ύφεσης, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ήδη το μαξιλάρι ασφαλείας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη σημερινή κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ως πλεονέκτημα της χώρας την ύπαρξη του μαξιλαριού, που δεν το έχουν άλλες χώρες, καθώς δίνει την αναγκαία ρευστότητα να αντιμετωπιστεί η δυσχερής σημερινή κατάσταση στην οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως παλαιότερα η Νέα Δημοκρατία μίλαγε για ένα «αχρείαστο μαξιλάρι», ενώ τώρα, μέσω διαρροών, αναφέρει πως ήδη το ροκανίζει. Εάν δεν υπήρχε αυτή τη δυνατότητα του μαξιλαριού, «ίσως να είχαμε χρεοκοπήσει χωρίς να τα ξέρουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μέτρα… τώρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν τώρα για να διατηρηθεί η προσφορά και η ζήτηση, ανέφερε, εκφράζοντας την ανησυχία του πως σε τρεις μήνες μπορεί η κατάσταση να είναι πιο δύσκολη ακόμα και από τα μνημονιακά χρόνια.

«Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα… Δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί τις παρεμβάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και «να μη δίνει λογαριασμό» για το μαξιλάρι, δήλωσε επίσης, ζητώντας από το Μαξίμου να εξετάσει σοβαρά το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ζήτησε ενημέρωση

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία για τη σημερινή πορεία της οικονομίας. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει δώσει μέχρι στιγμής μόλις 4 δισ. ευρώ κι όχι 14 δισ. όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε πως τον Μάιο θα καταθέσει πρόταση στη Βουλή για προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία, ώστε να εξηγήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το τι ακριβώς συμβαίνει.

Κίνδυνος νέων μνημονίων

Η λογική της κυβέρνησης στην οικονομία είναι «βλέποντας και κάνοντας», υποστήριξε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως υπάρχει κίνδυνος νέων μνημονίων με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης

Όπως εξήγησε, η μομφή κατά της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο ποιο ακριβώς είναι το σχέδιό της («εάν υπάρχει σχέδιο», όπως είπε) για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «εάν στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα για να μας βάλει σε νέα μνημόνια… θα βρει απέναντί του την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

πηγη