Ο Σοϊλού νέος «δελφίνος» στο κόμμα Ερντογάν, μετά τον Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του Σουλτάνου!

Ο Σοϊλού νέος «δελφίνος» στο κόμμα Ερντογάν, μετά τον Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του Σουλτάνου!

Ερώτημα για τις δυνατότητες της αντιπολίτευσης να ενωθεί κάτω από έναν ηγέτη, με πιθανότερο σε μια τέτοια περίπτωση τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης.

Ιδιαίτερα ανεβασμένες είναι οι μετοχές του Σουλεϊμάν Σοϊλού στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απότομη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού και τη μη αποδοχή της παραίτησης από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η υποβολή παραίτησης θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως έμμεση πλην όμως έμπρακτη κίνηση αμφισβήτησης του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς στη γειτονική μας χώρα και ειδικά στο κυβερνών ΑΚΡ δεν συνηθίζεται η υποβολή παραίτησης χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της ηγεσίας-είναι δε χαρακτηριστικό πως η τελευταία παραίτηση κυβερνητικού στελέχους υποβλήθηκε στην Άγκυρα το …2013! Με την κίνησή του, πάντως, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού αναδεικνύεται σε δελφίνο στο ΑΚΡ, για τη μετα-Ερντογάν, βεβαίως εποχή, καθώς στην παρούσα φάση ο Σουλτάνος δεν αμφισβητείται όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά –ουσιαστικά- και γενικότερα!

Το γεγονός ότι ο Σοϊλού προσχώρησε στο ΑΚΡ από το Δημοκρατικό Κόμμα μόλις το 2012, δεν του περιορίζει τις φιλοδοξίες, ούτε τις πιθανότητες, για τη μελλοντική διεκδίκηση της ηγεσίας. Όπως δεν τις περιορίζει και το γεγονός ότι απέναντί του βρίσκει με τις ίδιες φιλοδοξίες τον γαμπρό του Ερντογάν, τον υπουργό Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο Σοϊλού, άλλωστε, διαθέτει άριστες σχέσεις με τον γιο του Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να μην ασχολείται με την πολιτική, αλλά είναι σημαντικός επιχειρηματίας, με τον πατέρα του να έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για την ευνοϊκή αντιμετώπιση που παρέχει στο γιο του το τουρκικό κράτος.

Στην Άγκυρα θεωρείται βέβαιον ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα βγει τραυματισμένος από την κρίση του κορονοϊού, καθώς δύσκολα θα αποφύγει ακόμα και μια προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για να κατανοήσουμε το ύψος του προβλήματος της τουρκικής οικονομίας, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας δεν αρκούν προκειμένου να αποπληρωθούν τα τοκοχρεολύσια του 2021! Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να επηρεάσει την –υψηλή- δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου.
Το ερώτημα είναι, όμως, εάν η αντιπολίτευση μπορεί να συσπειρωθεί αποτελεσματικά γύρω από ένα ικανό πρόσωπο, καθώς αυτός είναι απαραίτητος όρος για τη μελλοντική αμφισβήτηση του Τούρκου προέδρου.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρείται όμως βέβαιον ότι μια τέτοια προσπάθεια θα επιχειρηθεί εν ευθέτω χρόνο, με αρκετές μάλιστα πιθανότητες επιτυχίας.

Το πιθανότερο πρόσωπο να ηγηθεί του μπλοκ αυτού είναι ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που έχει πλέον ανοίξει πολλά μέτωπα με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως για το θέμα της Διώρυγας, αλλά και του εράνου για τον κορονοϊό, που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν δήμαρχοι της χώρας και απαγόρευσε η κυβέρνηση. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μάλιστα, εκτός του ότι είναι αποδεκτός σε σχέση με άλλα πρόσωπα στο χώρο της αντιπολίτευσης, διαθέτει και υψηλή δημοτικότητα!

 πηγη

Βασίλης Σκουρής