Μακροχρόνια άνεργοι: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 400 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται

Μακροχρόνια άνεργοι: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 400 ευρώ - Ποιοι το δικαιούνται - Media

Όσοι συμπλήρωσαν 12μηνη ανεργία από τον Απρίλιο του 2019 και έπειτα και δεν είναι επιδοτούμενοι άνεργοι, θα λάβουν το νέο ειδικό επίδομα των 400 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα

Το επίδομα θα πιστωθεί από τον ΟΑΕΔ στους λογαριασμούς των 155.000 δικαιούχων πιθανότατα μετά το Πάσχα, καθώς φαντάζει δύσκολο το ενδεχόμενο να καταβληθεί τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το επίδομα να δοθεί από τις 21 έως τις 24 Απριλίου, αφού προηγουμένως οι δικαιούχοι της νέας ενίσχυσης υποβάλλουν τα στοιχεία τους και τον ισχύοντα IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας, τις οποίες επικαλείται το insider.gr, όσοι οι μακροχρόνια άνεργοι που δικαιούνται το επίδομα είναι όσοι έχουν από 12 έως 23 μήνες ανεργίας και συγκεκριμένα από 1η Απριλίου 2019 έως 30 Μαρτίου 2020.

Πρόκειται για μια ομάδα 175.000 μακροχρόνια ανέργων, οι 20.000 εκ των οποίων επιδοτούνται ήδη με τα 200 ευρώ του ΟΑΕΔ μηνιαίως και έχουν ήδη ενταχθεί στην επέκταση της επιδότησης για 2 μήνες (λαμβάνουν δηλαδή ήδη τα 400 ευρώ).

Οι 155.000 που δεν επιδοτούνται και εξαιρούνταν και από ειδική ενίσχυση, μπαίνουν και αυτοί στα μέτρα στήριξης.

Δίμηνη παράταση στο επίδομα ανεργίας

Όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Μαρτίου 2020 θα δοθεί δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.

Ο πρώτος μήνας της παράτασης δίνεται αυτή την εβδομάδα και ο δεύτερος μήνας της παράτασης θα καταβληθεί τον Μάιο.

Η δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

– Δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.
– Δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
– Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους, όπως αίτηση, προσκόμιση δικαιολογητικών κλπ.

πηγη