Ξεχασμένοι στη μοίρα τους περισσότεροι από 120 πρόσφυγες σε παραλίες της Λέσβου (Photos)

Ξεχασμένοι στη μοίρα τους περισσότεροι από 120 πρόσφυγες σε παραλίες της Λέσβου (Photos) - Media

Παρατημένοι σε παραλίες της Λέσβου, σε άθλιες συνθήκες και με ελάχιστη τροφή, παραμένουν περισσότεροι από 120 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες.

Αν και για αρκετούς το 14ήμερο της καραντίνας έχει παρέλθει, οι πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στις παραλίες «Παλιός», «Κλειούς» και «Πέτρα» στην βορειοανατολική ακτή του νησιού καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει σχεδιασμός για το πού θα εγκατασταθούν. Για πολλούς από αυτούς δεν έχει προχωρήσει καν διαδικασία της καταγραφής τους από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του topontiki.gr στην παραλία «Παλιός» βρίσκονται εδώ και σχεδόν 20 μέρες 32 πρόσφυγες και μετανάστες. Ζουν στοιβαγμένοι σε σκηνές του ΟΗΕ, τρώνε μία φορά την ημέρα, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη παρά το γεγονός ότι ανάμεσά τους υπάρχουν δύο βρέφη, δύο ασυνόδευτα ανήλικα αλλά και μία γυναίκα με ρευματοπάθεια. Ένας άντρας κυκλοφορεί στην ακτή με πατερίτσα.

Οι πρόσφυγες πλένουν τα ρούχα τους στη θάλασσα και τα στεγνώνουν στον ήλιο, ενώ το βράδυ ανάβουν φωτιά για να ζεσταθούν και να βλέπουν.

Σημειώνεται ότι, ειδικά μετά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες ζητούν επιτακτικά την άμεση και μαζική μεταφορά προσφύγων από τη Λέσβο σε ανθρώπινες συνθήκες στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποφευθχεί μία ανθρωπιστική καταστροφή.

πηγη