Independent: Ετσι η Ελλάδα ίσιωσε την καμπύλη του κορωνοϊού

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ Η ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Το δημοσίευμα της Indipendent για την Ελλάδα

Σειρά της Indipendent ήταν για να αναφερθεί στην αποτελεσματικότητα των μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στην Ελλάδα / Φωτογραφία: Intime, ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ενα ακόμη κολακευτικό άρθρο γράφτηκε στο εξωτερικό για το πως η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία μέχρι στιγμής, την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτή τη φορά, η Indipendent με ένα εκτενές άρθρο της Κέιτι Φάλλον, περιγράφει το πως η Ελλάδα κατάφερε να «ισιώσει την καμπύλη του κορωνοϊού», κάτι το οποίο αναφέρει και στον τίτλο της.

Στο άρθρο αναφέρεται στο γενικό κλείσιμο που ξεκίνησε σε σχολεία και καταστήματα στις 23 Μαρτίου, τονίζοντας πως η Αθήνα είναι «εκπληκτικά ήσυχη, με τα ελάχιστα αυτοκίνητα στους δρόμους να περνούν με κόκκινο τα φανάρια χωρίς να φοβούνται μην τυχόν τρακάρουν», ενώ στον Παρθενώνα και τους δρόμους του κέντρου, αντί για τουρίστες θα δει κανείς «ορισμένα σκυλιά και αθλούμενους».
Το δημοσίευμα της Indipendent για την Ελλάδα
«Η Ελλάδα ξεκίνησε το κλείσιμο στις 23 Μαρτίου, πολύ νωρίτερα από πολλούς Ευρωπαίους γείτονές της, βάζοντας λουκέτο σε μπαρ και εστιατόρια, μία εβδομάδα νωρίτερα. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να μην έχει δει ίδια επίπεδα κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αυτά που έχει η Ιταλία, η Ισπανία ή η Γαλλία. Τα σούπερ μάρκετ δημιούργησαν ειδικά μέτρα όπου ο καθένας μπαίνει με πάσο εντός, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Ολοι αν βγουν έξω από το σπίτι πρέπει να έχουν το δικαιολογητικό και την ταυτότητά τους, ενώ η αστυνομία βάζει πρόστιμα 150 ευρώ στους παραβάτες», αναφέρει αρχικά στο δημοσίευμα, που δεν είναι το πρώτο που μιλά με τιμητικά σχόλια για το πως αντιμετώπισε η χώρα την κρίση.

Indipendent: Η Ελλάδα διπλασίασε τα κρεβάτια σε ΜΕΘ άμεσα
Τονίζει μάλιστα, πως το σύστημα Υγείας «κρύβεται» πίσω από τις γρήγορες αντιδράσεις και τα μέτρα, που κράτησαν χαμηλά την χώρα σε κρούσματα, ενώ δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα είχε μόλις 565 κρεβάτια ΜΕΘ πριν την εξάπλωση της πανδημίας και «γρήγορα αύξησε την διαθεσιμότητα αλλάζοντας χώρους σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και δημιουργώντας νέους χώρους στα δημόσια, διπλασιάζοντας τον αριθμό των κρεβατιών σε ΜΕΘ».

Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται δηλώσεις και του επιδημιολόγου Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος έκανε αναφορά στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως «το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να είναι πιο αποτελεσματική στην προσπάθεια να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός».

Η αναφορά στους… απείθαρχους των μέτρων
Γίνεται ωστόσο αναφορά και στα αρνητικά σημάδια που εμφάνισε η χώρα στην διάρκεια αυτής της κρίσης, όπως οι «απείθαρχοι» Ελληνες που γέμισαν τις παραλίες στην Θεσσαλονίκη, μόλις έφτιαξε λίγο ο καιρός. «Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκλεισε τις παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα», σημειώνει η Indipendent.

Ακόμη, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο Πάσχα, τονίζοντας τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ τέλος, φιλοξενεί δηλώσεις μίας κατοίκου από το Πέραμα, που αναφέρει πως «κάποιος θα θεωρούσε έκπληξη το ότι οι Ελληνες πειθαρχούν τόσο πολύ, αλλά δεν είναι θεωρείται έκπληξη. Εχουμε αντέξει σαν λαός, πολέμους και πείνα».

Στο τέλος του άρθρου γίνεται αναφορά και στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ΚΥΤ από μετανάστες, λέγοντας πως έχουν τεθεί σε καραντίνα όσοι βρέθηκαν θετικοί. Σημειώνει πως οι συνθήκες στην Μόρια παραμένουν πολύ άσχημες, ενώ καταλήγει λέγοντας πως ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας από τον κορωνοϊό «μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο που θα πρέπει να δουν οι γείτονές της, αλλά την ίδια ώρα, η μεγάλη παρουσία αστυνομικής δύναμης στους δρόμους, προκαλεί μεγαλύτερο άγχος για ένα εύθραυστο σύστημα υγείας που μπορεί εύκολα να βρεθεί σε πίεση. Το Πάσχα θα είναι ένα ιστορικό τεστ για τις ικανότητες των Ελλήνων που συνήθως μαζεύονται με τις μεγάλες οικογένειές τους αυτή την περίοδο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα Μένουμε στο Σπίτι, ώστε να συνεχίσει να παραμένει επίπεδη η καμπύλη».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/layrio-xesikothikan-metanastes-epistrepsoyn-toyrkia