Ποιες οικονομίες είναι περισσότερο ευάλωτες στο σοκ λόγω Covid-19;

Γερμανία και Καναδάς συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων οικονομιών που θεωρούνται πιο ευάλωτες στο σοκ λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο, όπως δείχνει έκθεση αναλυτών της ING Group.

Η ταχεία εξάπλωση του Covid-19 στις ΗΠΑ και ο συνεπαγόμενος οικονομικός αντίκτυπος θα μπορούσε να προοιωνίζεται σημαντικά προβλήματα για τον Καναδά, υπογραμμίζει η έκθεση της ING. Η χώρα εισήγαγε πέρυσι από τις ΗΠΑ αγαθά -όπως μηχανολογικός εξοπλισμός, αυτοκίνητα και πετρέλαιο- συνολικής αξίας 453 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου(ITC).

Μεταξύ των μεγάλων εξαγωγικών δυνάμεων, η Γερμανία θεωρείται επίσης ευάλωτη σε ένα οικονομικό σοκ λόγω του Covid-19, καθώς εξαρτάται από την ξένη ζήτηση για γερμανικά αγαθά, κυρίως αυτοκίνητα και φαρμακευτικά είδη. Οι εξαγωγές της Γερμαίας ανά τον κόσμο ανήλθαν το 2019 στο 1,49 τρισ. δολάρια, βάσει των στοιχείων του ITC.

«Οι ανοικτές οικονομίες θα «υποφέρουν» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα σοκ προσφοράς και ζήτησης που προκαλεί ο κορωνοϊός», αναφέρει η έκθεση. «Ακόμη και όταν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο, μια ανοικτή αγορά θα συνεχίσει να υποφέρει λόγω της μειωμένης ζήτηση σε χώρες που συνεχίζουν να παλεύουν για την αντιμετώπιση της κρίσης», υπογραμμίζεται.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να είναι περισσότερο προστατευμένη απέναντι σε ένα εμπορικό σοκ. Γενικότερα, χώρες των οποίων οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό της ευρύτερης οικονομικής παραγωγής -όπως ΗΠΑ, Ινδία και Βραζιλία- θα υποφέρουν λιγότερο από ό,τι χώρες που βασίζονται περισσότερο στην εξωτερική ζήτηση -όπως Ιρλανδία, Ουγγαρία, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ.

Από την άλλη, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι κλειστές οικονομίες δεν συνεπάγεται απαραιτήτως ότι είναι καλύτερα θωρακισμένες από τις ανοικτές σε αυτή την κρίση. «Το εάν μια χώρα είναι σε καλύτερη θέση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα στην παραγωγική της δυναμικότητα λόγω του Covid-19», αναφέρεται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG