Κορωνοϊός: «Οι γιατροί στην Ευρώπη κάνουν τα λάθη που έγιναν αρχικά στην Ουχάν», προειδοποιούν Κινέζοι

Νοσηλεύτρια σε θάλαμο ασθενών με COVID 19 στην Μπρέσια της Ιταλίας

Την ώρα που η Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε νέο επίκεντρο της πανδημίας του φονικού κορωνοϊού, γιατροί στην Ουχάν – όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός – διαπιστώνουν με ανησυχία ότι οι συνάδελφοί τους στη Γηραιά Ήπειρο επαναλαμβάνουν τα λάθη που έκαναν εκείνοι στην αρχή της επιδημίας στην κινεζική μεγαλούπολη.

Και το σημαντικότερο λάθος, όπως λένε, είναι η ανεπαρκής προστασία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα να καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Υγείας – που μετατρέπονται έτσι εν αγνοία τους σε φορείς. Στην Ουχάν, λόγω της ελλιπούς κατανόησης σε αρχικό στάδιο της COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός , αλλά και εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς προστασίας τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας τον Ιανουάριο, μολύνθηκαν χιλιάδες γιατροί και νοσοκόμες κατά την περίθαλψη ασθενών και τουλάχιστον 46 πέθαναν.

«Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας μολύνονται με τη νόσο σε ποσοστά σχεδόν ανάλογα με εκείνα της πρώτης φάσης της επιδημίας στην Ουχάν», είπε ο γαστρεντερολόγος Γου Ντονγκ της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Πεκίνου, μιλώντας από την Ουχάν μαζί με άλλους τρεις κορυφαίους Κινέζους γιατρούς. «Πρέπει να προστατευθεί το ιατρικό προσωπικό», υπογράμμισε.

Τα κρούσματα στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις χώρες της Δύσης. Από την Ιταλία μέχρι τις ΗΠΑ πολλά κράτη αναφέρουν ελλείψεις προστατευτικών εξοπλισμών στα νοσοκομεία, όπως οι χειρουργικές μάσκες, ενώ βρίσκονται αντιμετώποι μ’ έναν αριθμό ασθενών που αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο. Λόγω της λίαν μολυσματικής φύσης του κορωνοϊού υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται και με ασυνήθιστους τρόπους, όπως μέσω των οφθαλμών.

Στην Ουχάν οι ωτορινολαρυγγολόγοι κι οι οφθαλμίατροι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε υψηλότερο ποσοστό από άλλους συναδέλφους τους στα ίδια νοσοκομεία, επεσήμανε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Peking Union Medical College Hospital, Ντου Μπιν. «Όπως το ερμηνεύω εγώ,οι γιατροί αυτοί έρχονται σε πολύ στενή επαφή με τους ασθενείς και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που μολύνθηκαν εύκολα. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν οι γιατροί για το πώς πρέπει να προστατεύονται», τόνισε.

«Προτεραιότητα στις εξετάσεις για τον κορωνοϊό»
Σε αντίθεση με προηγούμενες πανδημίας, όπως εκείνη που προκάλεσε το 2003 η SARS, ο νέος κορωνοϊός προκαλεί αρχικά ήπια ή και καθόλου συμπτώματα σε κάποιους φορείς, πράγμα που σημαίνει ότι μολύνουν εν αγνοία τους και άλλα άτομα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υποβάλλονται με την παραμικρή υποψία σε σχετικές εξετάσεις οι ύποπτοι φορείς. «Κάντε εξετάσεις, κάντε εξετάσεις, κάντε εξετάσεις», τόνισε ο δρ Ντου. «Πέραν απ’ τις εξετάσεις δεν έχω ιδέα πώς μπορούν να εντοπιστούν τα ύποπτα κρούσματα και να πώς να τεθούν σε καραντίνα όσα άτομα ήλθαν σε στενή επαφή μαζί τους».

Η διενέργεια εξετάσεων σε ικανό φάσμα του πληθυσμού για τον κορωνοϊό έχει εξελιχθεί σε βαρόμετρο επαρκούς αντίδρασης για τις κυβερνήσεις και τα εθνικά συστήματα υγείας. Η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ δέχεται σφοδρές επικρίσεις για το θέμα αυτό, όπως και άλλες χώρες από την Ινδονησία μέχρι την Ινδία, την ώρα που η Νότια Κορέα – που είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ασία – κατάφερε να φρενάρει την επιδημία σε μεγάλο βαθμό μέσω της υποβολής δεκάδων χιλιάδων ατόμων ημερησίως σε εξετάσεις.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-eyropi-giatroi-kanoyn-lathi-oyhan-synadelfoi