Α.ΣΑΜΑΡΑΣ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΕΤΟΣ 1996 Τα «ενδεικτικά» του 4ου Συνεδρίου

 

Οι πολίτες βαθμολογούν τους πολιτικούς του ΠαΣοΚ: ποιους προβίβασαν, ποιους άφησαν μετεξεταστέους και ποιους απέρριψαν Τα «ενδεικτικά» του 4ου Συνεδρίου ΥψηλΟ τΟ ενδιαφέρΟν Σε πραγματικό «επικοινωνιακό σοκ» αναδεικνύεται το 4ο Συνέδριο του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας PRC η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 ως 14 Ιουλίου στην περιφέρεια της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 70%

Σε πραγματικό «επικοινωνιακό σοκ» αναδεικνύεται το 4ο Συνέδριο του ΠαΣοΚ, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας PRC η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 ως 14 Ιουλίου στην περιφέρεια της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 70% των ενήλικων ερωτηθέντων παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου, ποσοστό πρωτοφανές για εκδήλωση πολιτικού κόμματος. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο εντυπωσιακό 95%! Το υψηλό ενδιαφέρον για το συνέδριο (το οποίο εκ του αποτελέσματος δείχνει να διαψεύδει την εντύπωση γενικευμένης αδιαφορίας που είχε δημιουργηθεί προσυνεδριακά…) αποδίδεται τόσο στην απευθείας τηλεοπτική μετάδοση των εργασιών όσο και στην κρισιμότητα των αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν.

Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι πολίτες από το συνέδριο του ΠαΣοΚ είναι ανάμεικτες:
* Το 43,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποκόμισε θετική εντύπωση από τις συζητήσεις του συνεδρίου. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ οι θετικές εντυπώσεις φθάνουν το 63%.
* Αντιθέτως, το 34,9% αποκόμισε αρνητικές εντυπώσεις. Οι αρνητικές εντυπώσεις μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ ανέρχονται στο 17,7%.
Παρά τις ανάμεικτες εντυπώσεις για το συνέδριο, η εκλογή Σημίτη φαίνεται να συγκεντρώνει μια συντριπτική αποδοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 79,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει «θετική γνώμη» για την εκλογή Σημίτη ενώ μόλις 8,9% δηλώνει «αρνητική γνώμη». Η αποδοχή αυτή διευρύνεται ακόμη περισσότερο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, όπου οι θετικές γνώμες φθάνουν στο 92,4% ενώ οι αρνητικές περιορίζονται στο 3,4%.
Η θετική εντύπωση από την εκλογή του κ. Κ. Σημίτη στην προεδρία του ΠαΣοΚ και κατ’ επέκταση η εντυπωσιακή άνοδος της δημοτικότητάς του (έρευνα της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύθηκε στα «Νέα» της 20ής Ιουλίου) εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της παρουσίας του και της στάσης του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι οποίες αξιολογούνται πολύ θετικά.
Στον πίνακα 1 παρατίθεται η βαθμολόγηση της συμπεριφοράς των πολιτικών στελεχών κατά το συνέδριο, σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στη βαθμολόγηση του συνόλου των ψηφοφόρων όσο και στη βαθμολόγηση από τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, ο κ. Σημίτηςβρίσκεται στην πρώτη θέση. Και είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι οι δύο βαθμολογίες (του συνόλου των ψηφοφόρων και των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ) οδηγούν ακριβώς στην ίδια ιεράρχηση των στελεχών. Αυτή η παρατήρηση είναι αρκετή για να διαλυθεί ο μύθος ότι δήθεν οι ψηφοφόροι ενός κόμματος βλέπουν και κρίνουν πρόσωπα και πράγματα μέσα από ένα «άλλο μάτι».
Ο κ. Σημίτης, λοιπόν, προηγείται και στις δύο αυτές βαθμολογίες ενώ ο μόνος που τον ακολουθεί σε σχετικά κοντινή απόσταση είναι ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Η αποδοχή της στάσης του υπουργού Παιδείας κατά το συνέδριο είναι πραγματικά εντυπωσιακή, εντός και εκτός ΠαΣοΚ. Τον κ. Παπανδρέου ακολουθούν σε αρκετή απόσταση ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠαΣοΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο κ. Κακλαμάνης και η κυρία Βάσω Παπανδρέου.
Στη μέση της κλίμακας βρίσκονται ο κ. Κ. Λαλιώτης, ο κ. Ευ. Γιαννόπουλος και ο κ. Ευ. Βενιζέλος ενώ στις δύο χαμηλότερες θέσεις της βαθμολογίας τοποθετούνται ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Γ. Αρσένης. Η γενική εντύπωση των ψηφοφόρων έρχεται εδώ να αποτυπώσει την πολιτική εκτίμηση ότι ο υπουργός Αμυνας ήταν ο μεγάλος ηττημένος του συνεδρίου.
Εχουμε, λοιπόν, και λέμε: επιδοκιμασία της στάσης Σημίτη στο συνέδριο, ευρεία αποδοχή της εκλογής του, υψηλή δημοτικότητα. Το τρίπτυχο αυτό φαίνεται να εξασφαλίζει στον κ. Σημίτη ένα ικανό προβάδισμα στην κοινή γνώμη έναντι του άμεσου πολιτικού αντιπάλου του κ. Μ. Εβερτ. Είναι χαρακτηριστικό (πίνακας 2) ότι ο κ. Σημίτης εμφανίζεται να προηγείται σταθερά του κ. Εβερτ σε όλα τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας των πολιτικών αρχηγών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ειδυλλιακή αυτή εικόνα του κ. Σημίτηδημιουργήθηκε μέσα σε συνθήκες γενικής ευεξίας, την επομένη ενός συνεδρίου με μεγάλη (όπως είδαμε…) επικοινωνιακή απήχηση. Ταυτοχρόνως, όμως, ενσαρκώνει και την ουσιαστική μετεξέλιξη του συστήματος αξιών των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, μια μετεξέλιξη που αποτυπώνεται ανάγλυφα στον πίνακα 3.
Στις υψηλότερες θέσεις των αξιών ενός ψηφοφόρου του ΠαΣοΚ εμφανίζονται έννοιες όπως παραγωγικότητα, οικολογία, εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη. Στην πέμπτη θέση των αξιών εμφανίζεται η «επιχείρηση» με 88,9% θετικές γνώμες ενώ ο «σοσιαλισμός» την ακολουθεί με 83,6% θετικές γνώμες, 5,3 μονάδες λιγότερο, σε ισοψηφία με την «ανταγωνιστικότητα»!
Ακολουθεί μια άλλη ομάδα αξιών με ιδιαίτερη σημασία: ιδιωτική πρωτοβουλίακαι Ευρωπαϊκή Ενωση… Ενα σύμπλεγμα πολιτικών και κοινωνικών προσδιορισμών, όπου προηγείται στις θετικές γνώμες η Σοσιαλδημοκρατία και ακολουθούν ο συνδικαλισμός, το Κέντρο και η Κεντροαριστερά. Ειδικά για την Κεντροαριστερά, για την οποία τόση συζήτηση έχει γίνει, αξίζει να σημειωθεί ότι εμφανίζει 66,7% θετικές γνώμες μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ.
Αξιοπερίεργων συνέχεια: σε πολύ χαμηλές θέσεις της κλίμακας αξιών βρίσκεται η «απεργία» (62,7% θετικές αλλά και 34,2% αρνητικές γνώμες) και ακολουθεί ο «δημόσιος τομέας» με 54,6% θετικές και 42,4% αρνητικές γνώμες. Στα ίδια επίπεδα αποδοχής κινούνται, μάλιστα, και οι «ιδιωτικοποιήσεις», με 53,7% θετικές αλλά 40,4% αρνητικές γνώμες. Πολύ δύσκολα, δηλαδή, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ «κρατιστές».
Κάτω από τη βάση, πράγμα που σημαίνει με περισσότερες αρνητικές από θετικές γνώμες μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, βρίσκονται μια σειρά πολιτικοί και ιδεολογικοί προσδιορισμοί: Αριστερά (!), νεοφιλελευθερισμός, μαρξισμός,Κεντροδεξιά, κομμουνισμός και Δεξιά. Ολα αυτά υποδηλώνουν ένα ΠαΣοΚ που αναδεικνύεται σε πραγματικό κόμμα του «μεσαίου χώρου».
Αυτό το σύστημα αξιών των σημερινών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, όπως προκύπτει από την έρευνα της PRC, δίνει ίσως από μόνο του την εξήγηση της ευρύτερης αποδοχής του σημερινού Πρωθυπουργού: ο άνθρωπος που έζησε 20 χρόνια με την κατηγορία ότι «δεν είναι πολύ ΠαΣοΚ» κατόρθωσε να ενσαρκώσει πιστότερα από κάθε άλλον το ΠαΣοΚ, όπως μετεξελίχθηκε. Λες και το ΠαΣοΚ του κ. Σημίτη εκκολαπτόταν αργά, σιωπηλά και ανεπαίσθητα στη σκιά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αρέσει σε %d bloggers: