Ποιος μίλησε στον Τσίπρα για τους αρμούς της εξουσίας

Μπροστά στο αναμμένο τζάκι ο μεγαλοεπιχειρηματίας και ο αριστερός διανοούμενος. Απέναντί τους ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Μπροστά στο αναμμένο τζάκι ο μεγαλοεπιχειρηματίας και ο αριστερός διανοούμενος. Απέναντί τους ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η κουβέντα γύρω από τα αίτια της ήττας του Σύριζα και τους λόγους της επικράτησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκείνο το βράδι ο Αλέξης θα άκουγε διαρκώς τον αριστερό διανοούμενο να του εξηγεί τι είναι και πως λειτουργούν οι αρμοί της εξουσίας.

Ο διανοούμενος και συγγραφέας συνόδευε τη θεωρία του για την εξουσία με τις αντίστοιχες κινήσεις των χεριών του.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας χρησιμοποιούσε τον διανοούμενο για να brainstorming μετά από μία απαιτητική καθημερινότητα. Με τον αριστερό διανοούμενο τούς συνδέει μακροχρόνια φιλία. Οι δυο τους είχαν ποντάρει νωρίς στο “φαινόμενο Τσίπρα”. Τώρα, για μια ακόμη φορά, βρισκόταν απέναντί τους.

-Οι αρμοί της εξουσίας λοιπόν….

έκανε ο Τσίπρας πιάνοντας το πηγούνι του…

Το μάθημα εκείνης της βραδιάς ήταν πως: H δεύτερη φορά αριστερά, όταν έλθει, θα αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο σε όλους τους αρμούς της εξουσίας….,

Σ΄αυτό το σημείο σας θυμίζουμε έναν αντίστοιχο σάλο που είχε προκαλέσει η Περιστέρα Μπαζιάνα μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών και την Έφη Μαρίνου.

• Τι άλλαξε προς τα αριστερά στη ζωή μας επί ΣΥΡΙΖΑ; Οι περίφημες λίστες Λαγκάρντ, και άλλες τέτοιες, παραγράφονται, οι «παραδείσιες» καταθέσεις δεν επιστρέφουν φορολογημένες στα ταμεία του κράτους, οι δικαστικοί δεν δέχονται το «πόθεν έσχες», εργοδότες καταθέτουν το επίδομα Χριστουγέννων και μετά απαιτούν την επιστροφή του -τοις μετρητοίς μάλιστα-, απειλώντας τους εργαζόμενους με απόλυση…

Να ρωτήσετε τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς. Κι εγώ έχω βαρεθεί ν’ ακούω για το ΚΕΕΛΠΝΟ και για δημοσιογράφους που πληρώνονταν με κρατικό χρήμα για να στηρίζουν το παλιό πολιτικό σύστημα· κι εγώ δεν αντέχω να βλέπω υπόδικους επιχειρηματίες να συνεχίζουν το έργο τους με θράσος· κι εγώ αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για το αν πρέπει οι δικαστικοί να δηλώνουν «πόθεν έσχες» ή όχι· κι εγώ βλέπω δισεκατομμύρια να εξαφανίζονται σε φορολογικούς παραδείσους μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο του απρόσωπου καπιταλισμού.

Και είναι εξοντωτικό να τα παρακολουθείς όλα αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήρε την εξουσία. Γιατί εξουσία δεν είναι ο υπουργός, αλλά ο μηχανισμός. Υπάρχουν άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά που εξυπηρετούν το παλιό διεφθαρμένο σύστημα. Και περιμένω την κάθαρση.

πηγη