Ελληνικά ομόλογα: Γιατί οι αποδόσεις τους υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα;

  
ομόλογο

Τι… ακριβώς συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα; Ράλι καταγράφουν οι τιμές του πενταετούς και του δεκαετούς ομολόγου με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 0,359%. Να σημειωθεί πως η απόδοση του εν λόγω ομολόγου προ έτους ήταν στο 3,4%. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε χθες σε μόλις 1,099%, όταν προ έτους ήταν στο 4,01%. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου λήξης το 2033 ανήλθε χθες σε μόλις 1,537%, όταν προ έτους ήταν στο 4,52%.

Αποταμίευση; Καλό αστείο! Ούτε 1.000 ευρώ δεν έχουν στην άκρη 7/10 Έλληνες!

Η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων σχετίζεται με την προσδοκία της αγοράς πως τα ελληνικά ομόλογα θα αποκτήσουν την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης μέσα σε βάθος 12μηνου και θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Με άνοδο 0,22% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βασική προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων είναι η εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης που θέτει η ΕΚΤ.

Τι σημαίνει αυτό για τα ελληνικά ομόλογα;

Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση τρίτης βαθμίδας, ήτοι η ελάχιστη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση που θα της δίνουν οι οίκοι Fitch και Standard & Poor’s να είναι «ΒΒΒ-», η διενεργούμενη από τον οίκο Moody’s διαβάθμιση να είναι «Baa3» και η διαβάθμιση του οίκου DBRS στο «BBB».

Αλλά αυτή η προϋπόθεση δεν αρκεί από μόνη της για να καταστήσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα. Πριν από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωτράπεζα και η προσμέτρηση και πρόσθετων παραγόντων  σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων.

πηγη